Kiitos ihanasta vuodesta 2015 ja anteeksi erehdykset

Kiitos ihanasta vuodesta 2015 ja anteeksi erehdykset

Haluan kiittää kaikkia vuodesta 2015. Se on jälleen ollut hyvä ja ikimuistoinen vuosi. Me kaikki suomalaiset saamme olla niin kiitollisia, että saamme asua rauhallisessa Pohjolassa, jossa vallitsee rauha ja hyvinvointi. Eurooppaa kohtasi suuri suru Pariisin terroristi-iskuissa. Lähi-Itä kuohuu. Tuhansia ja tuhansia pakolaisia virtaa Eurooppaan, mutta me saamme olla kodeissamme sittenkin rauhassa. Katsoessani maailman menoa uskon, että suomalaisen on syytä olla hyvin kiitollinen kuluneesta vuodesta. Me voimme valittaa säästä, se on aikamoinen etuoikeus. Meidän ongelmat ovat sittenkin yleensä hyvin pieniä maailmalla esiintyvien ongelmien rinnalla. Voi kunpa useammin muistaisi tämän olemattomista asioista marmattaessa. Ruokaa on pöydässä, terveydenhuolto toimii, koulutusta on tarjolla eikä kenenkään tarvitse asua taivasalla. Suurin osa muista asioista ja onnellisuudesta onkin sitten hyvin paljon kiinni omasta itsestä sekä asenteesta. Vuoden aikana olen saanut olla terve ja siitä on syytä olla kiitollinen. Näin iän hiljalleen karttuessa terveyttä arvostaa enemmän ja enemmän. Minä koen, että vuosi 2015 on tarjonnut hyvät eväät onnelliseen vuoteen.  Mikä ihana joukko sitä onkaan ympärillä sukulaisia, ystäviä, naapureita, työkavereita ja tietysti koiraihmisiä. Me koiraihmiset saamme harrastaa koirinemme maailman monipuolisinta harrastusta. Ympärillä häärii suuri joukko saman innostuksen jakavia ihmisiä, jotka rakastavat koiria. Haluan vuoden lopussa myös kiittää kaikkia kentällä vuoden aikana tapaamiani intohimoisia koiraihmisiä. Olen tosi kiitollinen niin monen kannustuksesta ja innostavista sanoista. Kiitos kaikille ympärillä oleville ihmisille. Olemme jakaneet monia ikimuistoisia ja hauskoja hetkiä yhdessä. Nauru pidentää ikää. Tunteva ja elämässä kiinni oleva ihminen on onnellinen ihminen. Täytän huhtikuussa 50 vuotta ja jotain on jo elämästä opittu. 

Parisuhde

Kulunut vuosi ei olisi ollut mitään ilman ihania omia ihmisiä. Oma siippa on taas jaksanut tukea elämän ylä- ja alamäissa. Lempikoirani Chrystalin kuolema syksyllä oli sekin koettelemus, jonka vain koiraihmiset voivat ymmärtää. Se sattui ja lujaa. Vuoteen on mahtunut hyvää ja ikävää. Parisuhteessa on ollut tukemista ja antamista suuntaan jos toiseen. Parisuhde se on kuulkaa elämän yksi haastavimpia ja toisaalta antoisimpia juttuja. Varsinkin alkuvuodesta pidin kaikkea taas liian itsestäänselvänä ja hiljalleen sitä onneksi muisti, että välittämiseen ja yhteiseen olemiseen pitää löytyä aikaa. Erilleen kasvu alkaa yhteisen ajan loputtua ja yhteistä aikaa pitää olla. Toimiva parisuhde on aina satsaamisen arvoinen asia ja yksi elämän tärkeitä tukijalkoja.

Oma aika

Iän karttuessa sitä oivaltaa myös toisaalta oman ajan tärkeyden. Ihmisen on tärkeää oppia olemaan yksin itsensä kanssa aivan hiljaa. Ihmisellä on oltava oikeus olla yksin. Minä olen ihastunut tähän aikaan koko ajan hieman lisää. Mökki on tarjonnut itsensä löytämiseen suuren avun. Muistakaa olla yksin ja ottakaa se aika sekä paikka tavalla tai toisella. En enää voisi elää ilman lähes täysin rauhoitettua omaa aikaa. Muistakaa kunnioittaa toisten omaa aikaa ja oppikaa etsimään sitä itse juuri siellä, missä eniten omasta ajasta nautitte. Mikään ei lataa elämässä akkuja niin hyvin ja auta löytämään elämässä oikeita ratkaisuja kuin etäisyys sekä kohtuullinen oma aika.  Miten mainiota onkaan, että nämä löytyvät kotona omalta takapihalta ja mökillä suoraan laiturilla omien koirien kanssa.  Sinulla on silloin oikeus sulkea puhelin ja tietokone. Pidä niitä auki silloin kuin sinua huvittaa. Minä olen tehnyt sitä vuoden 2015 aikana usein ja se tuntuu hyvältä. Oma aika tulee joskus ensin. Suurena viisautena sanoisin kaikille, muistakaa pitää lomia.

Kouluttautuessani uudelleen aikanaan opettajaksi, viisas luennoitsija sanoi ensimmäisellä luennolla jotain hyvin tärkeää. “Ihminen muuttuu elämässä kovin helposti lehdeksi järven pinnalla. Niin vain tapahtuu kaiken kiireen ja touhun keskellä. Tuuli ja virtaukset kuljettavat lehteä milloin minnekin, suuri osa ihmisistä ajelehtii elämässä satunnaisin päämäärin tuulten mukana. Aikuisen ja viisaan ihmisen kannattaa olla oman lehtensä peräsin, joka kuljettaa lehteä haluttuun suuntaan. Ihmisellä olisi hyvä olla ohjat omasta elämästään ja sen suunnasta”. Muista pohtia aika ajoin, minne olet matkalla? Oma aika on peräsimenä toimimista ja suunnan pohtimista. Loma on joskus ihmisen parasta aikaa ja olen tosi tyytyväinen, että olen osannut lomat nykyisin pitää. Minä näen selvemmin lähelle ollessani kaukana. Asiat näkee “ulkopuolelta” paremmin levon jälkeen. Kunnon lomat tuovat selkeyttä sekä mielekkyyttä elämään. Ne auttavat ihmistä luomaan sekä jaksamaan.

Perhe ja suku

Perheelle ja suvullekin löytyi hieman aikaa vuoden aikana. Aikaa pitäisi löytyä vieläkin enemmän, koska niin rakas ja ihana joukko on tämä sukulaisten sekä perheen oma katras. Näiden ihmisten kanssa on jaettu niin pitkä aika yhteistä elämää. Sitä historiaa ja yhdessä kokemista ei korvaa mikään. Yhteenkuuluvuuden tunne on lämmin ja korvaamaton osa ihmisen elämää. Tämän joukkion kanssa olet kotona oman itsesi kanssa juuri sellaisena kuin olet. Älä koskaan kadota juuriasi ja pidä kiinni siitä mistä tulet. Ne eivät koskaan sinulta katoa, vaikka ne joskus elämän varrella hieman unohtusivatkin.

Työ

Rakastan työtäni opettajana. Olen uskaltanut vaihtaa elämän aikana uraa ja työpaikkaa melko rohkesti. Työ on muuttunut elämäni mukana. Välillä vanhasta turvallisesta työstä pois hyppääminen on pelottanut, mutta nyt ymmärrän vuosikymmenien jälkeen, miten tärkeää on seurata omaa sydäntä myös työssä. Joskus olen tajunnut muutoksen tärkeyden vasta burnoutin kourissa. Burnout voi olla onnen potku ja uusi mahdollisuus, kunhan sen vain oivallat. Se voi auttaa sinut sulkemaan tyhjän oven ja pian aukeaakin uusi ovi. Omassa elämässäni olen tämän todeksi havainnut. Voit olla hyvä työssäsi vain, jos innostus ja sydän on hommassa mukana. Nyt olen löytänyt oman paikkani.

Työkaverini ovat jakamassa arkea ja auttavat jaksamaan, me teemme yhdessä arvokasta työtä. Tämä porukka on aivan korvaamaton voimavara elämässä. Olen hyvin onnekas, koska saan jakaa työpäiviä tuntevien ja välittävien ihmisten kanssa, joilla on kaikilla ihanan erilainen huumorintaju. Kaikilta se kuitenkin löytyy ja tämä saa työn maistumaan entistä virmakkaammalta. Myös nuoret joita opetan ovat elämää sykkivä iloa ja yllättäviä käänteitä alati tuottava porukka, jotka tekevät arjesta suuren seikkailun. Olen todella etuoikeutettu, koska aitoutta maailmassa saa välillä hakea. Minä törmään siihen töissä kaikkina työpäivinä. Välillä se itkettää, mutta useimmiten naurattaa. Aitous ja aidot asiat ovat elämän suola. Aitous on asia, jota rahalla ei voi ostaa.

Ystävät ja ihmissuhteet

Ilman omia ystäviä ei olisi vuotta jaksettu.  Olen tosi kiitollinen, että olette jaksaneet kuulla surujani ja olleet olkapääni väsymyksen hetkellä. Uupumus meinasi matkan varrella iskeä ja vaikka olen liian hyvä peittämään sitä, lähellä se huomattiin ja sain ihanaa kuuntelemisen terapiaa. Toivon mukaan olen aistinut oikealla hetkellä myös omien tärkeiden ystävien väsymyksen ja osannut antaa jotakin takaisin. Ihmissuhteet ovat antamista ja ottamista. Aika menee lujaa ja välillä yhteydenpidossa on pidempiäkin taukoja. Meidän tavatessa kaikki jatkuu taas siitä mihin viimeksi jäätiin. Todellinen ystävyys asuu sydämessä ei aikatauluissa. Tästä ominaisuudesta sinä myös todellisen ystävyyden tunnistat.

Pidä itsesi liikkeessä ja sopivan kiireisenä

Liika vauhti on haasteeni. Minulla on tapana laittaa itseäni “liikaa likoon”. Parempi se kuin tekemättä jättäminen. Äitini aina opetti, että ihmisen kannattaa pitää itsensä riittävän kiireisenä, että aikaa ei jää jonnin joutavaan pohdiskeluun. Se on tosi. “Joutavat aivot ovat todellakin paholaisen työpaja” on jokin toinenkin viisas sanonut. Olen yrittänyt pitää itseni sopivan kiireisenä ja suosittelen samaa reseptiä elämään monille muillekin. Sopiva ja terve kiire auttaa elämässä säilyttämään terveet mittasuhteet. Tekevä ihminen on onnellinen ihminen.

Uusia ystäviä löytyy aina

Myös meidän mökin avulla löytyi kuin vahingossa vielä aivan mieletön joukko uusia ihmisiä jakamaan elämää. Olin aikanaan päättänyt, että mökki hankitaan kaukaa kaikesta omasta elämästä.  Siellä ollaan eikä tunneta ketään. Toisin kuitenkin kävi ja mikä onni se onkaan ollut.  Mikä ilo näistä ihmisistä onkaan taas vuoden aikana ollut. En voi olla muistelematta taas aivan ikimuistoista Soinin juhannusjuhlaa hulvattomassa seurassa.  Maanläheisiä ja aitoja ihmisiä ei koskaan ympärillä voi olla liikaa. Mökkimme ympäristö vilisee näitä persoonallisuuksia ja elämään on tullut muutamia tosi tärkeitä ihmisiä lisää. Mikä onni onkaan ollut, että täältä on löytynyt myös ihmisiä, jotka osaavat tehdä ihan oikeitakin töitä. Yhteiset illat ja jaetut ilot sekä surut ovat menneet paljon helpommin teidän avulla. Tästä oppineena voin sanoa kaikille: Pitäkää mieli avoinna ja uusia tärkeitä ihmisiä sekä todellisia ystäviä voi elämään tulla minkä ikäisenä tahansa.

Harrastaminen

Haluan erityisesti kiittää myös mainioita ja aktiivisia kasvattieni omistajia. Minä voin keskittyä kasvattamiseen, kun tiedän miten ihaniin ja koiria rakastaviin koteihin kasvattini päätyvät. Ne saavat elää onnellista elämää perheenjäseninä ympäri maapalloa. Lisäksi harrastamisesta kiinnostuneet kasvatinomistajat ovat kilpailleet koirineen huiman aktiivisesti. Sen tuloksena Chic Choix lhasa apsoista tuli Suomessa Vuoden Kasvattaja 2015. Chic Choix Cleopatra Eurydicestä tuli Suomen Vuoden koira 2015 ja veteraani Chic Choix Parti Parade:sta tuli jaettu Vuoden toiseksi menestynein veteraani Suomessa 2015. Lisäksi suuri joukko muita ihania ihmisiä on kilpaillut koiriensa kanssa ympäri maapalloa hienoin tuloksin. Kanssanne on ollut taas hieno jakaa harrastamisen iloa vuonna 2015 ja kiitän teitä vielä kerran lämpimästi.

Aivan oma lukunsa ovat syvällistä ja pyyteetöntä yhteistyötä kanssani tekevät perheet ja ihmiset. Tämän lojaalin ja innostuneen sekä hyvin osaavan joukkion kanssa pystyn jatkamaan kasvatustoimintaa. He tekevät mahdolliseksi suuria asioita, joihin yhden ihmisen voimavarat eivät riittäisi. Olen maailman onnekkain kasvattaja ja ihminen, koska olen törmännyt tällaiseen mahtavaan joukkoon työteliäitä ja inspiroituneita ystäviä ympäri maailmaa. Yhdessä tekeminen on kaksinverroin mielekkäämpää. Koiran kasvatus voi parhaimmillaan tapahtua joukkueena. Oli oivallista aikanaan 1980-luvulla tuoda jääkiekosta idea tiimistä koiriin. Nyt voi osin nauttia tämän pitkän työn makoisista hedelmistä.

Keskity oleelliseen ja hyvään

Tämän joukkion ja elämäni kiireiden keskellä en edes nykyään enää jaksa tai ehdi kuunnella kateuden ja pahan puhumisen pauhua. Olen myös määrätietoisesti pyrkinyt poistamaan elämästä muiden elämää turhan paljon pohtivat yksinäiset analyytikot. Uskon, että elämässä keskipisteenä kannattaa pitää oma elämä ja sen kehittäminen. Sama pätee harrastamiseen. Elämän ja onnellisuuden yksi keskeisin asia on huolehtia omasta itsestään, tärkeistä ihmissuhteista, antoisasta ja kehittyvästä työstä sekä harrastamisesta. Itsensä kehittäminen kannattaa aina ja siihen löytyy aina mahdollisuuksia. Älä heittäydy laakereillesi lepäämään vaan kehity. Tässä ja omassa elämässä on työsarkaa riittävästi, ei sitä pitäisi ehtiä muiden tekemisiä vatvomaan. Lisäksi olen totisesti havainnut elämässä, että hyvän tekeminen ja positiivisuus tuo hyvää tullessaan. Hyvä kiertää ja se tulee takaisin. Paljon hyvää ja positiivista tuli takaisin vuonna 2015. Yritän taas ensi vuonna tehdä hyvää vähän enemmän, kyllä siitä sitten taas osa tulee takaisin.

Virheitä, anteeksi ja kiitos 

Pyydän myös anteeksi ikuista kiirettä. Aikaa olisi pitänyt olla vieläkin enemmän jaettavaksi. Työn, kodin, harrastuksen ja kilpailun pyörteissä on varmasti tullut tehtyä ja sanottua jotakin ajattelematonta. Se on surullista. Kiire, stressi ja adrenaliini eivät saisi selittää töppäyksiä, mutta niin siinä kuitenkin on muutaman kerran vuoden 2015 aikana sattunut. On tullut sorruttua negatiiviseen pahan puhumiseen ja välinpitämättömyyteen. Pyydän anteeksi niiltä, joihin olen ajattelemattomuuttani tai omaa pienuuttani kohdellut kaltoin kuluneen vuoden aikana. Yritän oppia virheistä ja olla vuonna 2016 taas hieman parempi ihminen. Toivon, että tulevana vuonna energiaani muiden epäkohtiin menisi vieläkin vähemmän. Yritän pistää tätä vapautuvaa energiaa vieläkin enemmän muiden kannustamiseen ja huomioimiseen.

Koirat

Lopuksi kiitän ihania ja maailman rakkaimpia omia koiria vuodesta 2015. Miten paljon työtä ja vaivaa näistä karvakuonoista onkaan ollut, no se ei ole mitään verrattuna siihen ilon, riemun ja rakkauden määrään, mitä ne ovat omistajalleen taas vuoden 2015 aikana jakaneet. Tämä lauma tekee minun elämästäni minun elämäni ja en osaisi elää ilman näitä.

Kiitos vuodesta 2015!

Kiitos kuluneesta vuodesta 2015. Minulla on niin monia syitä olla onnellinen. Erityinen ilon aiheeni ovat olleet antoisat hetket niin monien ihmisten ja tietysti koirien kanssa. 

Juha Kares wellcome to my life 2015 2

 Muista pitää kiinni lomista ja omasta ajasta. Ole oman elämäsi suunnasta selvillä.  Lomat tuovat selkeyttä ja mielekkyyttä elämään. 

Vietnam Ocean 1