Vuoden Koira Elviira on aivan tavallinen onnellinen Suomessa kasvatettu kotikoira

Vuoden Koira Elviira on aivan tavallinen onnellinen Suomessa kasvatettu kotikoira

Vuoden Koiraksi Suomessa kruunattiin lhasa apso Int & Multi Ch ja viisinkertainen Maailman voittaja Chic Choix Cleopatra Eurydice elikkäns kotoisasti Elviira. Tämä toimelias ja elämää huokuva neitonen elää aivan tavallista kotikoiran elämää rakastavassa kodissaan omistajiensa Piia Helistölä-Laurilan ja Vesa Laurilan luona Maskussa. Elviira ulkoilee säännöllisesti satoi tai paistoi. Elviiralla on hienosti hoidettu turkki ja kuten kaikki itsetietoiset tiibettiläiset lhasa apsot Elviira nauttii huomiosta ja turkin hoidosta. Kotona Elviira nauttii leluilla leikkimisestä ja sohvalla löhöilystä. Siinä sivussa tämä itsetietoinen ja oman kauneutensa tiedostava tiibettiläinen prinsessa harrastaa näyttelyitä. Elviira rakastaa lähteä matkoille ja kiertää siinä sivussa näyttelykehiä. Se ilo myös näkyy. Niinpä Elviirasta tuli Vuoden Koira ja se on voittanut enmmän elämässään kuin yksikään lhasa apso narttu. Se on myös Suomen menestynein näyttelykoira vuonna 2015.

Vuoden Koira 2015 Elviira ja veli Alex pellolla käyskentelemässä

IMG_1998a

 

Elviira nauttii ulkoilusta satoi tai paistoi.

Elviira vedessä

Elviira syntyi lämpimänä kesäpäivänä kesäkuussa 2010 onnellisten tähtien alla. Elviira oli kasvattajansa Juha Kareksen, Chic Choix- kennel silmäterä syntymästään saakka. Kasvattaja rakastui tähän ainutlaatuiseen terveeseen, pitkäikäiseen ja valloittavaan tiibettiläiseen rotuun 1980-luvun alussa. Siitä alkoi lhasa apsojen kasvatustyö. Juha hankki ensimmäisen lhasa apson Ruotsista 1987. Se koira oli ihana jääräpäinen  Ch Travis Tour-de-Rol eli kotoisasti Buster. Tämä ihana koira oli suuri persoona, joka eli pitkän ja terveen elämän. Tämän koiran myötä rakastuin lhasa apsoihin ja intohimo rotuun oli syttynyt. Buster löytyy Elviirankin takaa 10:stä sukupolvesta. Buster voitti itsekin aikanaan lukuisia BIS voittoja, kuten sen vanhemmat, esivanhemmat ja esiesivanhemmatkin. Vuoden Koira 2015 Elviira edustaa vuosikymmeniä vanhaa suomalaista kasvatustyötä innostuneelta harrastuspohjalta sekä lukuisia vuosikymmeniä vanhaa kunniakasta lhasa apso kasvatusta ympäri maailmaa. Sen suvuissa jatkuvat rodun suuret legendat ja voittajat Iso-Britanniassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa aina 1920-luvulta alkaen.

Ensimäinen lhasa apsoni ja Chic Choix lhasojen kantaisä suuri persoona Multi BIS & BISS Ch Travis Tour-de-Rol (s.1986). Onpa Busterkin voittanut Messukeskuksen ryhmän ja ollut näyttelyssä BIS 4 jo 1980-luvulla. 

Buster

Rakkaus rotuun syveni ja niin nuori kasvattajan alku halusi oppia lhasa apsoista kaiken mahdollisen. 16 ja 17-vuotiaana kaikki kesät aamusta-iltaan nuori kasvattajan alku työskenteli Koffin tehtailla. Sillä saatiin rahat matkustaa Yhdysvaltoihin rodun taitavimpien kasvattajien luokse. Suuren työn tuloksena Kaliforniasta löytyi kasvatuksen kantanarttu Maire eli Int & Multi Ch Hylan Sho Tru Bye Bye Birdy eli Maire. Sen emä oli 1980-luvun ja vieläkin yksi kautta aikojen menestynein periyttäjä narttu peräti 18 muotovalion emä Am Ch Hylan-Orlane Snow Bird. Maire oli rakastettava laiska persoonallisuus, joka on Elviiran äidin-äidin-äidin-äidin-äidin-äidin-äiti. Myös Maire eli ihanan täysin terveen ja pitkän elämän. Maire nukahti lähes 18-vuotiaana kauniiseen ikiuneen mökin terassilla.Seattlesta taas löytyi ihana oppiäiti Marianne Nixon kasvatukseen  ja myöhemmin häneltä sain lukusia hienoja San Jo koiria kasvatukseni tueksi.  Näistä kuuluisin ja tärkein lienee Multi BIS & BISS Int & Multi Ch San Jo´s Shutter Speed, joka sekin on aikoinaan 1990-luvulla voittanut Messukeskuksen ryhmän ollen BIS 3. Speedy on Elviiran iso-iso-isoisä.

Elviiran äidin-äidin-äidin-äidin-äidin-äidin-äiti Int & Multi Ch Hylan Sho Tru Bye Bye Birdy Kaliforniasta Suomeen tullut teräsmummo, joka eli lähes 18 vuotiaaksi. 

Maire

Näin on Mairen tyttäriä ja tyttären tyttäriä monessa sukupolvessa astuteltu ympäri maailmaa siellä, missä elinvoimaisin, tervein ja mahdollisimman kaunis lhasa apso uros on sattunut löytymään. Kaikki nämä koirat ovat eläneet todella pitkän vaivattoman ja terveen elämän. Yksikään koirista ei ole kuollut alle kaksitoistavuotiaana. Ainuttakaan koiraa ei ole tarvinnut leikata tai juurikaan edes lääkitä pitkän elämänsä varrella. Sellaisiakin nämä ihanat rotukoirat voivat olla. Suuri osa koirista Elviiran sukutaulussa on silmiltään, polviltaan ja sydämeltään tutkittuja koria, jotka kaikki ovat olleet toistaiseksi terveitä.

Vuosikymmeniä näitä koiria on rakastettu ja kasvatettu suurella intohimolla. Kaikki Elviiran äidit ja isoäidit ovat eläneet monessa sukupolvessa Kaliforniasta tulon jälkeen aivan tavallisina perheenjäseninä suomalaisissa ja norjalaisissa kodeissa. Elviiran Norjassa asuva iso-isoäiti kiertää sekin vielä yli 10-vuotiaana menestyksekkäästi kehiä, koska sekin rakastaa esiintymistä ja matkustamista. Tänäkin vuona Chanelilla on lukuisia BIS 1 veteraani voittoja. Chanel mummo elää elämäänsä Atlantin rannikolla merituulista ja nojatuolista nauttien. Myös sen äiti jo yli 12-vuotias veteraani mummo voi hyvin ja käyskentelee kehissä silloin tällöin.

Elviiran Norjassa asuva isoäiti Multi BIS & BISS Int & Multi Ch Chic Choix High Class, joka kävi Suomessa visiitillä ja voitti Messukeskuksessa ryhmän ja oli BIS 3. Mamma kiertää edelleen kehiä menestyksekkäästi yli 10 vuotiaana.

Chic Choix High Class

Elviira varttui aurinkoisena ja kauniina kesänä Vihdissä 4 sisaruksensa kanssa. Se kesä sujui pentueelta pihalla telmien ja kokeneena kasvattaja oivalsin, että tässä pentueessa on sitä jotakin. Uskomattoman elinvoimaiset, tietysti vaivattoman luonnollisesti syntyneet ja reippaat pennut leikkivät ja telmivät aamusta iltaan kesän pihalla. Jokaisen pennun ympärillä oli valoisa ja vahva tiibettiläinen rakkauden aura. Narttuja oli kaksi ja kumpikaan ei ollut myytävänä. Elviira jäisi kotiin, jos ei sitten löydy jotakin ainutlaatuista kotia sisko lähti Norjaan isoäitinsä seuraksi. Elviiran lempiveli muutti pontevan Elviiran isän omistajan kotiin Vihtiin, jossa veli Alex elää sulassa sovussa isänsä kanssa. Yksi veli lähti Brasiliaan tropiikin lämpöön paikallista kantaa parantamaan. Kolmannesta pojasta tuli rakastettu lemmikki.

Elviira ja vilkas sisaruskatras Ojakkalassa elokuussa 2010

Elviira pentuna

Syksyllä isän omistaja Sanna kertoi, että pentueen prinsessalle voisi olla tarjolla ainutlaatuinen ja rakastava koti. Niinpä Piia ja Vesku tulivat pentua katsomaan ja se oli siinä. Rakautta ensisilmäyksellä. Niin muutti pentu Varsinais-Suomeen ja valoisan penun nimeksi tuli Elviira. Piia ja Vesku uskoivat Elviiraan kovasti ja niin varttui villikko pennusta varsin pian tiibettiläinen prinsessan alku. Koko nuoruutensa Elviira oli poikkeuksellisen kaunis. Pariisissa kesällä 2011 vain vuoden ikäisenä Elviirasta kruunattiin Juniori maailmanvoittaja. Seuraavana kesänä Itävallassa Elviirasta tuli jo aikuisten maailmanvoittaja ja kesä kesän perää on Ellusta leivottu maailmanvoittaja taukoamatta. Viimeksi titteli irtosi Milanosta kesällä 2015.

Multi BIS & BISS Int & Fin & IT & Swe & Norw & Dan & Hung & Est & LV & Lit & Nord & Balt Ch, JWW-11, WW-12-13-14-15, NORDW-11-14, FINW-12-14, SWEW-14,NORW-12-14 jne Chic Choix Cleopatra Eurydice

Chic Choix Cleopatra Eurydice Milan 2015

 

Elviira toisenlaisissa tunnelmissa vapaalla. Voi tätä liikunnan ja sateen riemua.

Elviira vapaalla

Siinä matkan varrellla on Elviira taivaltanut onnellista kotikoiran elämää. Sen lempileluja ovat kanat ja se rakastaa vinkuvia ja kotkottavia kanaleluja. Elviira nauttii mökillä vierailuista ja omalla pihalla touhuamista. Sen turkkia ei ole koskaan erityisemmin varjeltu. Laatu on juuri oikea ja kotoa löytyy suihku. Ei oikea lhasa apson kova ja likaa hylkivä turkki muuta vaadi. Elviira on myös rämäpää ja se ei kuraa tai räntää pelkää. Elviira on aina hienossa lihaskunnossa, koska lenkit tehdään pitkin Maskua säästä riippumatta. Välillä käydään näyttelyissä ja siellä on yleensä päät kääntyneet hienosti Elviiran tallustaessa kehään. Oikeastaan tallustamisesta ei pitäisi puhua, koska Elviira kävelee kehään kuten oikean tiibettiläisen lhasa apson kuuluu. Ryhti on ylväs ja askel mittava. Koira on voittanut yli 20 kaikkien rotujen ja kansainvälistä näyttelyä ympäri maailmaa. Ellu voitti myös Helsingin Messukeskuksen voittajanäytelyn BEST in SHOW 1 voiton, joka toi sen kasvattaneelle joukkiolle legendaarinen 8 Helsingin Messukeskuksen BEST in SHOW voiton.

Ihania hetkiä yhdessä, kun Elviira on juuri voittanut Messukeskuksen Voittajanäyttely 2012 BEST in SHOW 1. Kuvassa ruusuketta pitää onnellinen Piia, Elviiraa kannattelee esittäjä Sanna ja pokaali  on kasvattajan kädessä. Porukalla tämä hieno ja yksi maailman suurimmista koiranäyttelyistä on voitettu kirkaimmalla mitalilla jo 8 kertaa.

finw12_1361

Tätä hommaa tehdään yhdessä suurella joukolla. Kasvattajan aloittaessa kasvatusta oli Juha koululainen ja parhaimmat koirat omistettiin yhdessä koulukaverien, sukulaisten ja ystävien kesken. Se on osa tiibettiläistä perinnettä. Koirat jaetaan ystävyyden osoituksina rakastaville ihmisille. Elviiran tukijoukkojen tärkeä henkilö on isä Santerin eli Int & Multi Ch Chic Choix Parti Alexanderin omistaja Sanna Kopola-Hirsimäki. Sanna on esittänyt Elviiraa vuosikausia ja tämä pari rakasta toisiaan. Se näkyy kauas. Lhasa apson itsetietoista sielunelämää pitää kunnioittaa, muuten tiibettiläinen koira ei anna itsestään parastaan. Elviira antaa, koska kaiken takana on onnellinen kotikoiran elämä rakastettuna persoonana. Tämä onnellisuus ja tasapaino näkyy kehissä huokuvana hyvinvointina ja niinpä esittäjä Sannan ja Elviiran välilä vallitsee rauha. Karisma ja hyvä olo ovat käsin kosketeltavia. Niinpä ei ole ihme, että tavallista kotikoiran elämää elävästä tiibettiläisestä prinsessasta Elviirasta tuli Vuoden Koira.