10 pahinta ja yleisintä “tyylimokaa” näyttelykehässä

Koiranäyttelyjä vuosikymmeniä kierrellessä näytteilleasetajana, ulkomuototuomarina ja kouluttajana on tullut nähtyä sitä sun tätä. Naureskelin eilen erään ystäväni kanssa kehässä nähtyjä töppäyksiä. Ajelin eilen autolla taas satoja kilometrejä ja tulipa mieleeni listata 10 yleisintä “tyylimokaa” kehissä. Usein kyseessä lienevät aloittelijat tai koirien esittäjät, joita kukaan ei ole opastanut tai muuten vain kehdannut sanoa asiasta. Varmista itse ja mieti vielä kerran, mikäli itse harrastat jotakin seuraavista. Minä koen nämä asiat jonkinlaisena tyylittömyytenä ja usein asioina, jotka häiritsevät esittämistä. Esittäjän tulisi aina olla taustalla koiran ehdoilla, eikä nousta hommassa pääosaan.  Harrastusta tulisi myös kunnioittaa ja se saa myös näkyä tyylinä. Tässä minun mielestäni 10 yleisintä “tyylimokaa” kehistä. 

1. Esittäjän korvalla sojottaa valtava blue-tooth

Vaikutelma on hyvin huolimaton, keskittymätön ja koiraa vähättelevä. Handleri on tullut kehään, vaikka meneillään on ilmiselvästi jotakin tärkeämpää. Onko kyseessä taksikuski, joka odottaakin koiran esittämisen lomassa kyydin tilausta?

2. Esittäjällä on päällään aivan liian tiukat ja matalat housut 

Esittäjän pyllistäessä näkyy puolet takapuolesta eli hanurista. Kehän laidalla ollaan vaivautuneita ja mieleen ei jää hieno koira vaan kehän laidoille loistava osin paljas pylly ns. “rekkamiehen kynäteline.”

3. Esittäjällä on päällään tarvike-essu

No mutta hyvänen aika kirvesmieskö se siinä on välineineen ilmestynyt kehään kera kimpsujen ja kampsujen? Minua jännittää tipahtaako essujen taskuista handlerin kumartuessa iso vasara koiran päähän vai onko se sittenkin harja.

4. Esittäjä on pukeutunut aivan liian lyhyeen/tiukkaan hameeseen

Esittäjä kiemurtelee kehässä ja puolet ajasta tuntuu menevän hameen kiskomiseen alas korvista. Kyykistyessä ja kehän vierellä tuolille istuessa voi vielä pahassa tapauksessa vilahtaa turhan kriittiset paikat kehän laidoilla olevien kauhuksi tai iloksi.

5. Esittäjän taskussa on kännykkä

Matti Meikäläinenhän se siinä on kehään sujahtanut rekkunsa kanssa, Puhelin pitää olla mukana tietysti, jos vaikkapa mummo tai anoppi sattuu soittamaan. Viesti on selvä: “Ei tämä kehässä oleminen nyt niin tärkeää ole.”

6. Handleri on sonnustautunut korkeisiin korkokenkiin ja ehkäpä vielä näyttävään hameeseen

Cabaret tanssija on lähtenyt koiransa kanssa kiertueelle. Mieleen ei jää koira, vaan näyttävät pukineet. Tuomarilla on pelko, että jonkun koiran tassu jää giljotiinikorkojen alle.

7. Esittäjän vyötäisillä roikkuu mojova namupala pussukka

Handleri on ripustanut vyötäisilleen kukkaron, joka on täynnä ties mitä. Usein koira kiitää ympäri kehää silmät killittäen ja pää kenossa luonnottomassa asennossa heiluvan kukkaron viedessä huomion. Mietin kuoleeko koira nälkään kehässä ilman mokomaa välipala pakkia.

8.Esittäjällä on liikkeissä uskomaton takakeno ja luonnoton ryhti

Handleri keskittyy niin koiraansa, että unohtaa miltä itse näyttää. Koiraa hinataan perässä ja itse taivutetaan sorja runko uskomattomaan takakenoon.  Sitä tulee miettineeksi onko kyseessä kansallinen limbokisa vai koiranäyttely?

9. Handlerin käsi on taivutettu selän taakse koukkuun

Tämä yhdysvaltalainen jonkinlainen 1980-luvun pikku trendi meni jo ja olet hieman ajasta jäljessä. Kehän laidoille hihitellään ja tulee todellakin mieleen, että hovimestariko se siinä on koirineen kehään lähtenyt, mutta missä ihmeessä on tarjotin?

10. Äänekäs höpöttäminen ja lepertely kehässä

Koiranäyttelyssä ollaan esittelemässä koiraa ja kehässä olisi mukava keskittyäkin. Nyt onkin kyse ihan jostain muusta. Juoruava täti tai setä on lähtenyt asioitaan toimittamaan torille tai siis näyttelykehään. Samalla alituisella koiralle lepertelyllä saadaan koira hermostumaan ja jännittämään ihan rauhaisaa tilannetta. Samalla höpöttämisellä häiritään muita kehässä olijoita.