Koirat voivat olla vaaraksi tai jopa “hengenvaarallisia” usealla tavalla

Koirat voivat olla vaaraksi tai jopa “hengenvaarallisia” usealla tavalla

Koiraharrastus ja koirat ovat valtavan suosittuja Suomessa. Harvoin tulee ajatelleeksi, että koirat voivat olla oikeasti myös suoraan ja erityisesti välillisesti vaaraksi tai jopa hengenvaaraksi ihmiselle. Vaara aiheutuu aina kuitenkin ihmisen varomattomuudesta tai tietämättömyydestä. Koiria on paljon ja omistajat, eivät aina tiedä mitä koiran omistaminen tarkoittaa. Tästä voi koitua paljon harmia. Miksi koira ja koiraharrastus voivat olla hengenvaarallisia?

1.  Saalistusvietti voi olla vaaraksi. Koira on eläin ja vietit vievät koiran usein mennessään kiihdyttävissä tilanteissa. Saalistus, puolustus, taistelu ja saaliin lopetus ovat viettejä, jotka löytyvät lähes jokaisesta koirasta, mikäli tilanne riistäytyy käsistä. Tähän ei tarvita paljon. Lapsen huuto tai kirkuminen väärällä hetkellä saattaa herättää koirassa arvaamattomia seurauksia. Ihmisen juokseminen ja juostessa kiljuminen voi olla oikeasti hengenvaarallista, mikäli koira ei ole hallinnassa. Väärällä hetkellä jopa polkupyörällä ajo saattaa herättää koirassa saalistusvietin. Usein ihmiset eivät tunne koiria riittävän hyvin. Piha pitää olla aidattu ja koira hallinnassa. Muista koira on eläin ja sillä on pohjimmiltaan eläimen vietit, joita ihmisen on usein vaikea tulkita. Ole sinut koiran saalistuvietin kanssa.

2. Omistajat eivät usein tunne koiraansa tai rotua riittävän hyvin. Erityisen haastavia ja vastuuntuntoisen omistajan vaativia rotuja ovat taistelutahtoiset ja helposti kiihtyvät rodut. Voimakkaan vartioimisvietin, puolustushalun tai vahvan taisteluhalun omaavat koirat vaativat erittäin osaavan omistajan. Suomessakin on kovin paljon rotuja ja koiria, jotka on tarkoitettu hyvin erilaisiin olosuhteisiin kuin Suomessa on. Nämä rodut vaativat tilaa ja eristäytyneisyyttä ympärilleen, tiheämmin asutetuilla alueilla koira voi olla vaaraksi ympäristölleen. Monissa koirissa on taustalla myös aikoinaan hyvin taistelutahtoisia ja herkästi syttyviä koiria. Nämä rodut ovat koiria, joita ei koskaan tule jättää osaamattoman omistajan hoitoon tai lasten vastuulle. Uskon, että Suomessa on liikaa monien haastavien rotujen yksilöitä, joille ei voi riittää osaavia sekä oikean ympäristön omaavia koteja.

3. Lapset ja vahvat koirat ovat aina erityisesti huomioitava seikka. Koiralla on usein erityisen suojeleva suhtautuminen oman perheen lapsiin. Iso koira ja pieni lapsi ovat aina yhdistelmä, jossa pitää noudattaa varovaisuutta. Lapsen ollessa keskenään koiran kanssa voi tapahtua kummia. Uhkaava vieras, väärä ele tai villi leikki voikin koirassa saada arvaamattomia reaktioita, joita lapsi ei osaa varoa.  Lapsi voi olla myös mustasukkainen koiralle, koskaan ei voi olla täysin varma, mitä tapahtuu lapsen ja koiran ollessa keskenään.

4. Koira muuttuu raivostuessaan ja on eläin. Suuri osa koiranomistajista ei luultavasti ole nähnyt koiraansa raivoissaan. Suuri osa koirista ei onneksi koskaan raivostu villeimmilleen omistajan silmien edessä. Ne kokeneet koiraihmiset, jotka ovat nähneet minkä tahansa koiran äärimmilleen raivostuneena, tietävät mikä voima ja viettien moninaisuus koirasta löytyy. He tietävät ja ovat olleet todistamassa, että koira on todellakin eläin. Leikistä voi väärällä hetkellä olla lyhyt matka taisteluun. Taistelusta voi olla lyhyt matka vahinkoon. Väärät äänet, korkea kirkaisu, vähän verta ja suuresta osasta koirista voi paljastua piirteitä, joista omistajilla ei ollut aavistustakaan.

5. Koiria ei kouluteta riittävästi. Suomessa on ollut loistava koirakulttuuri. Palveluskoiran ja vahvan koiran omistaja tiesivät, että koira pitää kouluttaa ja sen kanssa tulisi harrastaa jotakin. Iso ja vahva koira tulisi olla hallinnassa ja hallittu. Elintason nousu on pienentänyt ihmsiten kynnystä hankkia isoja ja haastavia koiria. Näiden kanssa ei olla aina valmiita tekemään mitään. Kouluttamaton ja haastava koira voi olla monella tapaa uhka ympäristölle. Koira säntäilee tielle ja aiheuttaa vaaratilanteen tai onnettomuuden. Koira on turhautunut ja purkaa stressiä sekä energiaa ympäristöön, tästä voi aiheutua vaaratilanteita.

6. Koiran puremalla voi olla kohtalokkaita seurauksia ja “tappajabakteerit” eivät ole urbaani legenda. Muista aina suhtautua koiran puremaan ja oman ihosi rikkoutumiseen koiran hampaista äärimmäisen vakavasti. Koiran suussa voi olla bakteereja, jotka voivat johtaa pahimmillaan kuolemaan. Mene aina lääkäriin ja anna lääkärin arvioida tilanne. Huolehdi, että jäykkäkouristusrokotus on kunnossa. Koirissa esiintyy nykyään “tappajabakteeria” ja pienikin lipaisu rikkoutuneelle iholle voi saada kohtalokkaita seurauksia. Olen itse saanut bakteerin kerran ja opin läksyni. Kaksi koiraani tappeli metsässä löytäessään luun. Menin väliin ja toisen kulmahammas hipaisi käsivarttani. Tulehdus oli pienestä haavasta raju. Menin onneksi suoraan sairaalaan, kun näin jonkin olevan pielessä. Hieman aiemmin ystäväni Tanskasssa oli saanut “tappajabakteerin” ja makasi sairaalassa viikkoja. Tämän johdosta osasin varoa ja hakeutua sairaalahoitoon välittömästi.

7. Koiran loiset ja madot voivat olla kohtalokkaita ihmiselle. Suomalaiset koirat ovat kiinteä osa globaalia ja “kutistuvaa maailmaa”.  Myös monenlaiset aiemmin täysin eksoottiset loiset ja tarttuvat sairaudet ovat nyt mahdollisia suomalaisissa koirissa. Tätä koirien omistajat eivät useinkaan tunnu ymmärtävän. Ekinokokki lienee vaaroista akuutein. Sydänmadot ja vesikauhu voivat siirtyä helposti Suomeen huolimattomien omistajien takia. Koiran omistaminen, matkustaminen ja koirien tuonti edellyttävät ihmisiltä vastuuta sekä huolellisuutta. Suomalainen keskiverto koiranomistaja ei useinkaan ole täysin tietoinen, että Suomi ei ole enää eristäytynyt ja turvallinen “lintukoto” vaan kiinteä osa maailmaa myös lemmikkien vitsausten osalta.

8. Harrastuksessa väsymys on paha vihollinen. Itse olen useimmiten ollut hengenvaarassa väsymyksen vuoksi. Ihmettelen usein, ettei koiraharrastajia ole kuollut ja loukkaantunut tämän enempää teillä. Me monet tiedämme ne aikaiset aamuyön lähdöt näyttelyihin ja kisoihin. Päivä ollaan kentällä ja illalla myöhään palataan kotiin. Olen kymmeniä kertoja seissyt tienvieressä hyppimässä ja läpsimässä itseäni poskille, jotta pysyisin viimeiset kilometrit hereillä. Minä olen nukahtanut myös rattiin, onneksi ei pahempaa sattunut. Olen iän myötä onneksi oppinut lisää varovaisuutta. Ottakaa aina mukaan joku, joka valvoo kansanne. Älä tee kohtuuttomia ajosuorituksia.

9. Stressi ja loppuun palaminen ovat vaaraksi. Tämä on yhdistelmä, joka on ollut koiraharrastuksessa joskus pitkään jatkuneena tappava. Innostunut koiraihminen tai intomielinen kasvattaja ei tunnusta omia rajojaan. Koiria tulee liikaa, talous voi ajautua umpikujaan ja ihmisen ollessa yksin voi lopputuloksena olla umpikuja. Mielenterveys romahtaa ja harrastaja voi päätyä epätoivoiseen ratkaisuun.

10. Koti pitää olla koiralle ja ihmiselle turvallinen. Koira voi aiheuttaa paljon vahinkoa tahtomattaan. Koira voi sytyttää tulipalon. Varsinkin vanhoissa helloissa koiran hyppely saattoi aiheuttaa kauheita seurauksia. Koirat voivat kaataa kynttilöitä. Kaikki tämä on sattunut omallekin kohdalleni ja omassa kodissani, onneksi ilman kohtalokkaita seurauksia. Muista aina, että vahinko ei satu kello kaulassa. Olet hetken poissa ja koira voi kaataa valvomattoman kynttilän. Jakkaralle noustessasi hyllyn päältä jotain kurkottaessasi ei paljon tarvita, kun koira törmää jakkaraan. Koira lisää kodissa aina tapaturman riskiä suuresti. Ota tämä aina huomioon kodissa ja arjessa.

Koirat ovat meille koiraihmisille elämäntapa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että koirat voivat olla myös vaaraksi tai jopa hengenvaaraksi ympäristössään ja omistajalleen. 

April 10th 2014 the five