Koiran viilennyksestä ja käytännön tietoa lämpöhalvauksesta

Koiran viilennyksestä ja käytännön tietoa lämpöhalvauksesta

Koiraa on helppo ja tehokas viilentää ihan kotikonstein niin matkalla kuin kotona Ohessa hyviä vinkkejä, kun koiraa pitää viilentää. Nykyään on olemassa myös viilentäviä peitteitä. Kuljetuslaatikoihin on saatavilla tuulettimia. Muista perusasiat: koiraa ei jätetä aurinkoisella säällä autoon tai muuten koiraa suoraan aurinkoon… Rehellisyyden nimissä tänä kesänä Suomessa ei ole liiemmin kuumuudesta ollut kauheaa kiusaa. Varmuuden vuoksi kuitenkin tärkeää tietoa koiran vilvoittamisesta ja lämpöhalvauksesta. Lämpöhalvaus on vakava asia ja hädän hetkellä on osattava toimia oikein. 

Matkalla ollessa tai näyttelyssä helppo tapa viilentää koiraa on pitää suihkupulloa mukana. Suihkupullolla voi suihkuttaa koiran vatsan alle. Viileää vettä on aina saatavilla huoltoasemilla ja näyttelypaikoilla. Muista pitää ohuempaa, ei kuumenevaa, makuualustaa.  Pyyhkeet ovat kesällä hyviä alustoja. Niitä voi kostuttaa ja koira voi silloin maata viilennetyllä edullisella sekä käytännöllisellä alustalla. Päivän aikana pyyhettä voi kostuttaa useamman kerran viileällä vedellä. Kotona pyyhkeet voivat olla myös pakastimessa ja sieltä on viilennyspyyhe helposti saatavilla. Vanha kikka viilentää koiraa on kastella tai viilentää päkiät vedellä tai pyyhkeillä. Myös märän T-paidan voi sitoa koiran päälle.

Perusasioita on koiran juottaminen. Muista varmistaa, että koiralla on aina vettä saatavilla. Mikäli jätät koirat tarhaan ja olet pidempään pois, voit jättää pakastimesta kylmäkalleja vesisankoon. Kylmäkallen asemasta voi veteen laittaa myös jääkuutioita. Sijoita sanko vielä varjoisaan paikkaan, näin vesi pysyy viileänä paljon pidempään. Koirille voi jättää myös lasten pesualtaita. Australiassa vieraillessani eräässä kennelissä oli jokaisessa tarhassa lasten uima-allas. Oli ihanaa nähdä kettuterrierien pomppimassa ja nautiskelemasta vedestä. Uimapaikkoja voi kehitellä erilaisia.

Koirat nauttivat uimisesta ja itse olen uittanut vuosien varrella koiriani paljonkin näyttelymatkoilla. Minulla on kesänäyttelyissä tai muuten koiran kanssakin matkatessa useinkin uimahousut mukana ja syrjäisillä paikoilla olen uinut kevyemminkin varustein. Suomessa onneksi uimapaikkoja piisaa. Useimmat koirat nauttivat kuumalla vedestä, varsinkin kun ne on siihen maltillisesti totutettu.

Markkinoilla on myös tosi tehokkaita ja hyviä viilentäviä peitteitä ja mantteleita. Minulla on käytössä todella monikäyttöinen ja erinomainen viilennin Cool’n Dry Pet Towel. Kosteana tämä säämiskämäinen pyyhe viilentää ja toisaalta taas pesussa sitä voi käyttää koiran kuivaamiseen. Tästä hienosta tuotteesta löytyy tietoa muuten:  http://www.takuton.fi/12 . Markkinoilla on  myös viilentimiä ja myös kotona ilmastointi on koirille loistava tapa tehdä koirienkin olot mukavaksi.

Lämpöhalvauksesta kannattaa muistaa muutamia asioita. Koiran altistuminen kuumuudelle on tietysti varmin tapa saada aikaan lämpöhalvaus. Useimmiten tämä tapahtuu, kun koira jätetään autoon tai se unohtuu kuljetuslaatikkoon alttiina kuumuudelle. Muista aina se tärkeä seikka, että stressi altistaa koiraa lämpöhalvaukselle. Matkustaminen, kilpaileminen ja vieraat tilanteet vieraiden ihmisten kanssa ovat aina koiralle stressiä lisääviä asioita. Mikäli nämä asiat sitten yhdistyvät, on stressille altistuminen vieläkin todennäköisempää. Muista kaikissa tilanteissa, että koirat ovat muita eläimiä alttiimpia lämpöhalvauksille. 

Lämpöhalvaus ilmenee yleensä, kun koiran ruumiin lämpötila pääsee nousemaan 41-43 c asteeseen. Lämpöhalvauksen ensimmäisiä oireita ovat tietysti voimakas läähätys ja levottomuus. Mikäli huomaat koiran läähättävän normaalia enemmän ja pidempään, toimi heti. Mikäli lämpeneminen jatkuu on yleensä seurauksena horjahteleminen ja koiran vaappuva kävely. Koirat voivat myös oksennella ja ripuloida. Limakalvot ovat punaiset ja polkuanturat ovat märät. Mikäli vieläkään ei huomata koiran tilaa on seurauksena helposti shokki.  Koira voi mennä tajuttomaksi ja lopulta lemmikki voi jopa menehtyä.

Mikäli huomaat koiran lämpötilan nousevan tai koiran altistuvan lämpöhalvaukselle, toimi heti. Minun tukalimpia tilanteitani on ollut kerran koiranäyttelyssä, kun pelastin ventovieraan ison koiran, joka oli jätetty yksin kuumaan aurinkoon. Muista aina huomioida auringon liikkeet, jos koira jätetään vieraassa paikassa yksin. Tosiasia on, että koiria ei saisi jättää lainkaan valvomatta jos lämpötila on hellelukemissa. Mitä sitten tehdä, kun hätä iskee?

Ensimmäisenä koira tulee tietysti siirtää viileämpään paikkaan. Ala sen jälkeen viilentämään koiraa mahdollisimman nopeasti. Muista koiraa ei saa viilentää jääkylmällä!!!!! Se voi olla kohtalokas erehdys. Viilennä koiraa viileällä vedellä tai kosteilla pyyhkeillä. Koira viilenee tietysti nopeiten alueilta, joissa on vähän karvaa. Erityisen hyvät paikat ovat jo mainitut tassut ja mahanalus. Tarjoa koiralle myös heti juotavaa.  Käytä harkintaa ja mene eläinlääkäriin, jos kyseessä on yhtään vakavamman oloinen tilanne.

Altistumisen tai lämpöhalvauksen jälkeen kannattaa koiran ruumiinlämpöä seurata kuumemittarilla. Viilennys tulee lopettaa ajoissa. Jääkylmässä vedessä ja huolimattomassa viilennyksessä on vaarana, että alitetaan koiran 39 c asteen lämpötila. Viilennys ei saa olla liian nopea ja radikaali. Muista, että viilennys näet jatkuu viilennyttämisen jälkeenkin, koska kasteltu ja viilennetty turkki laskee koiran lämpötilaa edelleen akuutti toimenpiteiden jälkeenkin. Koiralta kannattaa tarkistaa aina lämpöhalvauksen yhteydessä hengitysteiden kunto. Tämän lisäksi on syytä seurata sydämen ja munuaisten toimintaa. Koirasta kannattaa ottaa verikoe, jos vähänkään epäillään sisäelimien vaurioita. Koiraa voi olla myös hyvä nesteyttää eläinlääkärin hoidossa.

Shokki on aina koiralle vaarallinen tilanne. Kyseessä on verenkierron häiriötila, joka johtaa hapenpuutteeseen. Shokin hoidossa tulee aina huolehtia, että koira pysyy riittävän lämpimänä ja tässä piilee vaara koiraa lämpöhalvauksesta pelastettaessa.  Kannattaa pitää koira kyljellään, ojentaa sen pää ja vetää kieli ulos.

Pulassa oleva koira selviytyi maltillisella rauhallisesti etenevällä viilennyksellä. Se oli ollut juuri vaipumassa shokkiin. Arvatkaapa mikä oli kiitos? Omistaja tuli ja raivosi meille. Miksi olemme riskeeranneet terveytemme ja koskeneet hänen koiraansa ilman lupaa. Koira olisi kuulemma voinut purra meitä ja pahasti. Tästä on lähes kaksikymmentä vuotta ja tulen vieläkin vihaiseksi tapauksesta. Emme  me koiraihmiset mieti omia käsiä, kun koiran henki on kyseessä. Niin se vain menee ja muutama reikä löytyy kai meiltä jokaiselta vuosikymmeniä harrastaneelta jostain.  Harvalta tietysti niitä reikiä löytyy niin jännistä paikoista kuin allekirjoittaneella.

Lämpöhalvaus on kavalampi ja nopeampi uhka koirille, kuin usein ymmärretään. Muista maltti kesällä liikkumisessa ja erityisesti harrastamisessa. Muista viilentää koiraa, ulkoiluta sitä usein ja varmista, että vettä on aina saatavilla.

Vesi vanhin voitehista ja oikein käytettynä koiran paras turva kuumuutta vastaan. Tässä järven antimista nauttii basenji Justiina.