Onnellinen pentu kasvaa vapaasti ja saa olla koira

Onnellinen pentu kasvaa vapaasti ja saa olla koira

Koirien kasvattajana on minulle vuosikymmenien kuluessa tullut yhä tärkeämmäksi se, että koira on onnellinen. Onnellinen koira saa olla koira. Koira on eläin. Koira ei ole ihminen. Onnellisen koiran elämän paras tae alkaa jo ennen syntymää. Syntyvän pennun vanhemmat ovat vahvahermoisia, mahdollisimman terveitä, elinvoimaisia ja helposti lisääntyviä koiria. Ne ovat populaationsa vahvimpia edustajia. Onnellinen ja kaikkein tasapainoisin pentue voi syntyä vain, jos emä saa olla rauhassa kantoaikana ja voi mahdollisimman hyvin. Sama päteen pennun ensimmäisiin viikkoihin kasvattajan luona. Entäpä sen jälkeen? Miten kasvattaa onnellinen pentu onnelliseksi aikuiseksi?

Uusi koti tarjoaa pennulle turvallisen, virikkeellisen ja vapaan paikan kasvaa. Pentujen tulee saada kasvaa melko vapaasti omiin rajoihin tutustuen, ihmisen asettamat muutamat rajat ovat selviä ja määrätietoisia. Rajat ovat harkittuja ja niitä ei saa olla liikaa sekoittamassa pennun päätä ja kukistamassa luovan pennun itsetuntoa. Pennun itsetuntoa kohotetaan välittämisellä, silittelyllä, koskettelulla, leikillä ja uusiin asioihin tutustumalla. Pennun kanssa pitää leikkiä mahdollisimman paljon. Ulkoilun tulisi tapahtua luonnon alustalla ja paljon myös vapaana. Suurin osa roduista ja pennuista tarvitsee ja hyötyy suuresti toisten koirien seurasta. Minun mielestäni ihanteellista on, kun pentu tai koira ei ole yksin, vaan se saa jakaa elämänsä tasapainoisten lajitoverien kanssa. Hermostuneesta ja luonteeltaan häiriintyneestä toisesta koirasta sen sijaan on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Koira on eläin ja pennun tulee saada myös toteuttaa itseään. Pentu saa parhaiten toteutettaa monia ominaisia lajityypillisiä tarpeitaan toisten pentujen ja koirien seurassa. Huolehdi aina, että koirallasi on tarpeeksi kontakteja muiden koirien kanssa. Yksinäinen koira ei ole onnellinen. Koira on onnellinen, kun se tietää oman turvallisen paikkansa laumassa. Omistajan tehtävä on turvata koiralle oma turvallinen lauma. Lauman pienin yksikkö on koira ja omistaja, mutta sekin on jo lauma, jossa koiran pitää tietää oma turvallinen paikkansa. Onnellinen koira saa pennusta lähtien mahdollisimman paljon oksitosiinia, jota parhaiten saa ihmisen tai toisen ystävällisen koiran kosketuksesta. Stressiä tulee pennulla ja koiralla taas olla mahdollisimman vähän, jolloin kortisoli taso pysyy matalana. Leikissä, paikkoihin, uusiin ihmisiin sekä koiriin tutustuessaan koira kyllä tutustuu välttämättömään määrään stressihormonia.

Pentua ja koiraa koulutetaan sen omilla ehdoilla, eikä ihmisen tarpeiden tai kunnianhimon sanelemana. Pennun pitää antaa kasvaa pitkä pentuaika ilman liikoja vaatimuksia. Liian usein pentua rikotaan vaatimalla siltä liian paljon ja liian aikaisin. Annan pennun leikkiä mahdollisimman paljon omistajien ja toisten koirien kanssa, se on paras tae onnelliselle koiran elämälle. Onnellinen koira luottaa ja välittää omistajastaan. Side on vahva. Onnellisella koiralla on leikin ja vapaan tai ohjatun toiminnan lomassa oltava aina turvallinen paikka levätä kunnolla ilman stressiä. Rikkonainen ja levoton koti tai unen puute tekee pennulle paljon hallaa. Koira ansaitsee aina turvallisen ja riittävän rauhallisen paikan levolle. On tärkeää myös muistaa, että koira ei voi olla onnellinen jos sen omistajat eivät ole onnellisia ja riittävän tasapainoisia. Tätä seikkaa ei pidä unohtaa. Hermostunut ihminen saa helposti koiransa hermostuneeksi. Koira ei sovi kaikille. Onnellinen omistaja nauttii koirasta ja onnellinen koira pitää omistajastaan. Tämä parivaljakko tuottaa toisilleen oksitosiinin ryöppyjä ja parhaassa tapauksessa koira lisää omistajansa onnellisuutta ja päinvastoin.  Kasvattajan rooli on keskeinen, kun hän valitsee pennuille omia koteja.

Onnellinen koira saa kasvaa rauhassa. Pennun vanhemmat ovat tasapainoisia, kantoaika ja pennutus tapahtuu rauhallisesti. Pentu saa kasvaa turvallisesti, virikkeellisesti ja saa nauttia lajitoverien seurasta. Ihminen rakastaa koiraa ja asettaa turvalliset rajan koiran kasvaa sekä kehittyä. Arjessa on tekemistä ja rauhallista lepoa. Omistajan kannattaa huolehtia myös omasta hyvästä olosta, koira ei ole onnellinen ilman hyvin voivaa omistajaa. Parhaassa tapauksessa oksitosiinista ja onnellisuudesta muodostuu kierre, jota omistaja ja koira antavat toinen toisilleen.

Best dogs 2013