Koiran kasvattajan tulee osata perusasiat – onko perusteet kadoksissa?

Koiran kasvattajan tulee osata perusasiat – onko perusteet kadoksissa?

Koiran kasvatus on vastuullista harrastamista tai työtä. Hyvä kasvattaja satsaa jatkuvasti koiriinsa ja omaan ammattitaitoonsa. Koiria ei voi kasvattaa pitkäjänteisesti ja menestyksekkäästi, mikäli ei ole valmis kehittymään ja olemaan innovatiivinen. Kasvattajan pitää kulkea aistit avoinna. Kasvattajan tulisi olla vuorovaikutteinen ja avarakatseinen. Kasvattajan tulee olla tavallista koiran omistajaa ammattitaitoisempi. Kasvattaja on henkilö, jonka tulee osata koirasta ja koiran pidosta kaikki perusasiat. Kasvattajan tulee pystyä hoitamaan koiriensa astutukset itse. Hänen pitää osata hoitaa synnytykset sekä taitaa koiran pentujen hoito. Kasvattaja osaa neuvoa kasvattiensa omistajia perusasioissa ja koulutuksessa, mikäli kysyttävää tulee. Lisäksi kasvattaja osaa oman rotunsa ja tietää mitä rodussa maailmalla tapahtuu.

Suurimpia ongelmia tuntuu olevan, että kasvatuksen alkuvaiheessa ei olla opiskeltu rotua ja kasvatusta riittävästi. Ennen kasvatuksen aloittamista, pitäisi olla valmis astuttamaan koira. Siinä kasvattajan on syytä olla mukana, yrittää, katsoa, koskea ja opetella. Tähänkään hommaan ei ole oikoteitä.  Kasvattajan on henkisesti oltava valmis synnytykseen narttunsa tukena. Muutamien astutusten ja synnytysten jälkeen homma pitää osata itse. Nämä ovat kasvatuksen perusasioita, joita ei saa jättää muiden hoidettavaksi. Astutukset ja synnytykset pitää ottaa haltuun, jos aikoo olla kasvattaja. Surullisena seuraan harrastuksessa, miten monet kasvattajat eivät enää osaa kasvatuksen perusasioita. Astutuksiin ja synnytyksiin tarvitaan toistuvasti eläinlääkärin tai muiden kasvattajien apua. Silloin jokin asia on vinossa. Ei kai silloin vika voi olla kuin kelvottomasti lisääntyvissä koirissa tai ammattitaidottomasta kasvattajasta. Ulkomaiset keinosiemennykset ovat tietysti asia erikseen.

Aivan samalla tavalla kasvattajan tulee tuntea rotunsa maailmalla. Kasvattajan pitää osata sukutauluja ja tuntea rodun tilannetta. Kauhuissani huomaan, että monilta kasvattajilta ovat sukutaulut aivan hukassa. He eivät osaa enää edes omien koiriensa sukutauluja ulkoa. Se on vain niin, että se on kunnia-asia arvostetulle kasvattajalle osata omien koiriensa sukutaulut lähes ulkoa. Siihen ei ole oikoteitä, ne opetellaan ja tunnetaan. Tämä lienee perusongelmia, ei olla valmis opiskelemaan asioita perusteellisesti. Itse olen sitä mieltä, että jos koiria aikoo kasvattaa perusteet on osattava ja opeteltava.

Kasvattajan tulee myös osata ruokinnan ja koulutuksen perusteet.  Kasvattaja on se henkilö, jonka pitää osata hoitaa koiransa ammattitaitoisesti. Vain näin hän osaa neuvoa ja opastaa kasvattien omistajia. Kasvattajan tulee pysyä kehityksessä mukana ja kehittää omaa osaamistaan. Koirankasvatus on ala, joka kehittyy jatkuvasti. Rodussa tapahtuu maailmalla koko ajan asioita, kasvattajan tehtävä on pysyä tilanteen tasalla. Minun mielestäni kasvattajan pitää seurata rotua aktiivisesti olemalla tekemisissä rodun muiden kasvattajien kanssa. Hyvä kasvattaja toimii rotunsa hyväksi yhdistyksissä, käy seminaareissa ja lukee alan kirjallisuutta sekä lehtiä ainakin silloin tällöin. Kasvattajan tehtävä on huolehtia ammattitaitonsa kehittymisestä. Matkustaminenkin on usein tarpeen. Nykyään on paljon kasvattajia, jotka kilpailevat kovinkin paljon. Kilpailuttamiseen satsataan rahaa, mutta jalostukseen ei.  Kasvattajalle kilpailuttamista tärkeämpää on jalostus. Kasvattajan tehtävä on matkustaa opiskelemaan rotua sinne missä hienoja koiria on tai yleensä rodun tärkeisiin maihin. Kasvattajan tulisi aina tarpeen ja tilanteen mukaan satsata hyvien koirien hankintaan ja mahdollisimman  korkeatasoisiin astutuksiin, vaikka ne vaativatkin aikaa ja rahaa.

Kasvatuksessa ei ole oikotietä onneen. Kasvatus vaatii kovaa työtä ja jatkuvia uhrauksia. Kasvatus on verta, hikeä ja kyyneliä, jos kuvittelet pääseväsi helpommalla suosittelen postimerkkien keräämistä.

Olen hieman huolissani kasvattajien laiskistumisesta. Kasvattajan tulee osata kasvatuksen perusasiat, jos aikoo menestyä ja saada arvostusta kasvattajana. Kasvatukseen tulee satsata ja oikotietä onneen ei ole. 

Fleur ja Diesel