Rotukoirat voivat olla terveyden perikuvia

Rotukoirat voivat olla terveyden perikuvia

Julkisuudessa kerrotaan aina mielellään ongelmista. Silloin kun asiat sujuvat hyvin, ei ole tarvetta kertoa tai kuuluttaa asioita. Havahduin itse tajuamaan, että julkisuudessa ei kerrota tarpeeksi positiivisia asioita ihan tavallisista rotukoirista. Totuus varmasti on, että suurin osa rotukoirista elää täysin tervettä ja helppoa elämää. Minun kodissani on aina ollut paljon rotukoiria ja olen koiria myös yli 30 vuotta kasvattanut. Voin aivan rehellisesti ja käsi sydämmellä sanoa, että yli 95 % kasvattamistani ja omistamistani koirista ovat olleet terveyden perikuvia. Suurin osa kotimme koirista ei ole ole tarvinnut ainuttakaan lääkekuuria tai lääkärien apuja mihinkään vaivaan pitkän elämänsä aikana. Rotukoirista monet elävät vaivatonta, onnellista, tervettä ja helppoa elämää reilusti yli kymmenen vuotta ilman mitään ongelmia. 

Kotini yksi suurimmista persoonista on kingcharlesinspanieli Chrystal,  joka on yli 12-vuotias täysin terve ja reipas lyttykuonoinen koira. Se ei eläessään ole kärsinyt hengitysvaikeuksista. Sydän on kuunneltu yli 10-vuotiaana ja sekin löi täydellisesti. Silmät ja polvetkin on tutkittu ja ne ovat täysin moitteettomat.  Montako lääkekuuria tämä yli 12-vuotias veteraani on elämässään syönyt? Vastaus on, ei ainuttakaan. Montako kertaa Chrystal on tarvinnut lääkärin apua johinkin vaivaan. Vastaus on ei kertaakaan. Missä on minkään lajin eläin tai monirotuinen koira, joka on pirteä ja reipas yli 12-vuotiaana, eikä se koskaan ole ollut elämässään päivääkän sairas? Rotukoirissa se on aivan hyvin mahdollista. Näitä koiria on paljon ja monilla ihmisillä. Tiedotusvälineet ja ikävä kyllä monet koirakerhotkaan eivät tunnu olevan kiinnostuneita näistä koirista.  Juuri näistä terveyden perikuvista meidän pitäisi puhua ja oppia enemmän.

Minun kodissani on lauma rotukoiria, jotka kaikki ovat hyvin terveitä. Yksikään aikuisista koiristani ei ole ollut kipeä tai tarvinnut lääkärin apua, muutamia tapaturmia lukuunottamatta. Minä sairastelen paljon useammin kuin koirani. Minä syön vuodessa enemmän lääkekuureja kuin yli kymmenen koiraani yhteensä, jotka eivät ole tarvinneet kuluneen vuoden aikana käytännössä mitään apua yhteenkään vaivaan, muutamia metsän lenkkien ja leikissä syntyneitä haavoja lukuunottamatta. Uskallan väittää, että omista kasvateistani aivan ylivoimainen osa on elänyt samanlaisen vuoden. Yksittäisiä poikkeuksia on ja näin tulee kaikissa populaatioissa aina olemaan. Nämä poikkeukset huomioidaan ja huutavat ymmärrettävästi tuskaansa. Nyt on syytä aloittaa kampanja, jossa ihan tavalliset rotukoirat, jotka ovat terveyden perikuvia kertovat tarinoitaan.

Ulkoilutan juuri kahta lhasa apsojeni tärkeää siitosurosta, ne juoksevat isossa tarhassa. Molemmat ovat tutkittuja ja terveitä uroksia, ikääkin on mukavasti. Kumpikaan uros ei kertaakaan ole sairastanut mitään. Vanhemmat ja isovanhemmatkin ovat hengissä ja kaikki isovanhemmat ovat jo yli 10-vuotiaita. Kolmannessa polvessakin on suuri osa hengissä ja vanhimmat ovat 17 – vuotiaita. Viime keväänä yhdelle 14-vuotiaalle vanhalle siitosnartulleni tuli tulehdus kohtuun ja se leikattiin. Se oli suuri poikkeus sääntöön, koska leikkauksen seurauksena koira tarvitsi vahvan antibiotti kuurin. Ne toimivat mainiosti, koska se oli ensimmäinen lääkekuuri, jonka koira on toistaiseksi syönyt nyt 15 vuotta kestäneen elämänsä aikana. Tämäkin koira on rodun tärkeä siitosnarttu ja aivan tavallinen lhasa apso. Koira on toden totta terveyden perikuva.

Molemmat käyttämäni esimerkit terveyden perikuvista ovat kansainvälisiä muotovalioita ja rotukoiria isolla R:llä. Näin sen kuuluu olla, kun asiat ovat menneet niinkuin pitää. Kasvatan rotukoiria ja mikäli koira ei ole terve, sitä ei tietysti käytetä siitokseen. Silloin on hyvin toden näköistä, että terve koira synnyttää terveitä jälkeläisiä. Suurin osa suomalaisista kasvattajista menettelee samoin. Ei tietystikkään kaikki, mutta koskaan ei pidä unohtaa, että suurin osa suomalaisista rotukoiran kasvattajista kasvattaa elinvoimaisia, reippaita ja terveitä rotukoiria, joista moni on terveyden perikuva. Kasvatan useampaa rotua ja aikoinaan olen kahden rodun kasvatuksesta luopunut, koska niissä koin olevan liikaa terveydellisiä ongelmia. Näin suurin osa ajattelevista ja vastuullisista kasvattajista toimii. Suomi ja Pohjoismaat yleensäkin ovat vastuullisen koiran kasvatuksen ehdotonta aatelia. Pohjoismainen rotukoira on monissa monissa roduissa todellakin terveyden perikuva. Mitäpä jos ei aina julkaista kuvia kaikkein yliampuvimmista yksilöistä ja roduista, vaan ihan tavallisista rotukoirista. Niitä on kuitenkin aina se ylivoimainen enemmistö rotukoirista.

Tässä on Chrystal, joka ei ole elämässään ollut päivääkään kipeä ja teräsrouva on oikea 12-vuotias terveyden perikuva. Seuraavassa kuvassa oleva kasvattini Osku on aivan samanlainen reipas ja kaunis rotukoira, joka juuri tänään taas palkittiin Norjassa. Koira on yli 9-vuotias, kansainvälinen muotovalio ja vielä oikein toimiva reipas metsästyskoira. Tällaisia terveitä ja reippaita vanhoja rotukoiria löytyy tuhansia ja taas tuhansia. Kukaan ei vain muista kertoa niistä. 

 

chrystal

 

Chic Choix Elosalama hunting