Kymmenen suurinta virhettä pentueiden teettämisessä

Kymmenen suurinta virhettä pentueiden teettämisessä

1. Pentujen teettäjällä ei ole riittävästi perustietoa koirista, luonteista ja rodusta. Ennen pentueen teettämistä koiria tulee harrastaa riittävän pitkään, jotta perusasiat ovat varmasti hallussa. Kasvattajaksi ei tulla vain pentuja teettämällä, vaan kasvattaja on koirissa ja rodussaan asiantuntijan tasolla.

2. Tunnesyyt sokaisevat pentueen teettämiseen. Oma narttu ei ole rodun keskitasoa terveempi, hyvä luonteisempi tai kauniimpi, mutta sillä halutaan teettää pennut lähinnä tunteiden sokaisemana.Halutaan oman nartun pentu ja unohdetaan vastuu rodun kehityksestä kokonaisuutena. Usein uroskin valitaan helppouden, eikä rationaalisten syiden perusteella.

3. Raha on liian tärkeää. Pennuttamisen todellinen syy onkin raha ja kasvattaja toivoo tienaavansa pentueella. Laatu ei ole tärkeää ja emät voivat olla tasoltaan heikkoja. Urokseen ei satsata, vaan käytetään edullisinta lähinnä asuvaa urosta.

4. Olosuhteet eivät ole kunnossa ja narttu ei saa riittävää suojaa, rauhaa ja laadukasta hoitoa kantoaikanaan. Stressaantunut narttu on aina uhka tulevien pentujen tulevaisuudelle. Samoissa olosuhteissa pennuilla ei ole turvallista ja hiljaista omaa tilaa kasvaa turvallisen ja rauhallisen emän kanssa. Pentujen luonteet ovat pilalla jo ennen luovutusta.

5. Kasvattaja on täysin kilpailun lumoissa. Kasvattajalle kilpaileminen tai harrastamisen yksi osa-alue on liian tärkeää. Kasvattaja voi sokeutua ja unohtaa kaiken muun. Koiran tasapainoinen rakenne, terveys ja vahva hermoinen  luonne unohtuu, kun kasvattaja pyrkii aikaan saamaan vain näyttely- tai harraste mestareita. Oli laji mikä tahansa, koiran elämästä suurin osa on arkea.

6. Kasvattaja ei osaa kasvattaa koiria. Kaikesta opiskelusta, harrastamisesta ja pentujen teettämisestä huolimatta kaikki vain eivät opi, miten kasvattaa koiria. Moni ei silti osaa lopettaa kasvattamista, vaan jääräpäisesti jaksaa kasvattamista, vaikka tulokset eivät ole sen arvoisia. Koirien kasvattaminen vaatii myös erikoistaitoja, kykyjä ja silmää yhdistelmille. Ihmisellä joko on tai ei tämä kasvattamisen taito, eikä sitä voi kirjoista oppia.

7. Koiriin ja kasvatukseen ei satsata riittävästi. Kasvattajan pitää koko ajan olla tarkkana kasvatuksessa ja kehittää kasvatustaan. Kasvattajan pitää hankkia uutta materiaalia ja myös huolehtia kasvattiensa elinvoimaisuudesta. Kasvatus on jatkuvaa uhrausta koirien eteen ja takuulla taloudellisesti kannattamatonta.Kasvattajan pitää myös kehittää omaa osamistaan ja karsia koiria siitoksesta. Kasvattajan talouden pitää myös olla kestävällä pohjalla, jotta satsaus on mahdollista.

8. Kasvattaja sokeutuu omaan kasvatukseensa. Turhan usein kasvattaja ihastuu omiin koiriinsa hieman liikaa. Omia koiria kerrataan ja linjataan liikaa. Muiden kasvattien tuloksia ei arvosteta ja oman kasvatuksen sisäsiittoisuus lisääntyy kuin vahingossa. Hiljalleen terveys ja luonteet usein kärsivät.

9. Kasvattaja on “sosiopaatti” tai voi henkisesti huonosti. Kasvattaja ei tule yksinkertaisesti toimeen toisten ihmisten ja yhteiskunnan kanssa. Koirat voivat vedota hyvinkin oppositioon muiden ihmisten kanssa joutuvia “sosiopaatteja”. Monasti henkisesti huonosti voiva ihminen voi myös hakea turvaa koirista. Koirat antavat lämpöä ja merkitystä elämään. Kasvatus voi olla “sosiopaatin” ja henkisesti hyvin huonosti voivan ihmisen toteuttamana taas lähes vaarallista, koska kasvatus on usein fanaattista, yksinäistä ja tulokset sen mukaisia. Oma häilyvä henkinen hyvinvointi taas heijastuu koiriin ja kasvatteihin stressaavasti. Epätasaisuus ja epävarmuus leimaa usein tällaista pentueiden teettämistä.

10. Kasvattaja ei sitoudu tehtäväänsä ja motivaatio on hukassa. Kasvatuksessa pitää olla mukana aina myös aitoa tunnetta ja välittämistä. Pentueen teettäminen edellyttää aina, että kasvattaja on innostunut pentueesta ja kasvattamisesta. Hän on valmis satsaamaan kasvatukseen ja viettämään aikaa pentujen kanssa. Väsyneet kasvattajat eivät enää jaksa sosiaalistaa ja hoitaa pentueita sillä tarmolla kuin pitäisi. Pentueita teetetään joskus vain tavan vuoksi ja oikea motivaatia sekä inspiraatio pennuttamisesta on kadonnut. Pennut ovat käsittelyyn tottumattomia ja koko homma on hoidettu vasemmalla kädellä.

Mukava, onnellinen, terve ja kaunis pentu on monen asian summa. Pentua ja koiraa katsoessa sekä sen kanssa eläessä kyllä paljastuu, oliko pentueessa ja pennutuksessa aikanaan laatua vai ei. Se laatu on satsaamista, työtä ja välittämistä. 

Fleur ja Diesel