Nartun kantoajan merkitys ymmärrettyä suurempi – pennun luonteen voi pilata jo ennen syntymää

Nartun kantoajan merkitys ymmärrettyä suurempi – pennun luonteen voi pilata jo ennen syntymää

Nartun asutuksissa se tärkein asia on nartun onnellisuus. Astutusta ennen narttu on optimaalisessa tapauksessa hyvässä massassa ja hieman ihannepainoa tuhdimpi. Rungossa on nartulla hyvä olla hieman ylimääräistä rasvaa. Astutuksen tulisi sujua mahdollisimman luonnollisesti. Molemmat vanhemmat ovat optimaalisessa tapauksessa halukkaita lisääntymiseen ja astutus on luonnollinen tapahtuma. Siitä alkaa optimaalinen kantoaika nartulla ja kasvattajan tehtävä on taata nartulle paras mahdollinen odotus. Se tapahtuu tarjoamalla nartulle mahdollisimman paljon hyvää oloa. Koirissa lisääntymisessä kasvattajat kiinnittävät suurta huomiota ulkoisiin asioihin kuten madotuksiin ja ruokintaan, joka on hyvä asia. Optimaalisessa kantoajassa ja laadukkaassa koiran kasvatuksessa se kaikkein tärkein on kuitenkin henkisten ja laadullisten sisäisten asioiden takaaminen nartulle.  Kaiken ydin on hyvä olo ja sen lisääminen. 

Nartun kanotaikana hallitsevan hormonin tulisi olla oksitosiini. Sitä narttu erittää, kun se voi hyvin ja saa kosketusta. Parasta mahdollista kosketusta on omistajan, ystävällisten sekä toisten turvallisten koirien ja perheen läheisyys. Silitys, paijaus ja huomioiminen on parasta voimavaraa kantavalle nartulle ja sen tuleville pennuille. Silitettäessä narttua se erittää oksitosinia ja samalla sen stressitaso entisestään laskee kortisolin tuotannon hiipuessa. Kantoaikana nartulla tulee välttää kaikkea turhaa stressiä. Tämä tarkoittaa, että nartun kantoaika tulee olla normaalia aktiivista elämää, mutta kaikki ylimääräinen uhka ja stressiä aiheuttava suljetaan mahdollisismman hyvin pois sen elämästä. Tietteellisissä tutkimuksissa on pystytty osoittamaan, että pienikin stressi kantoaikana voi vaikuttaa pysyvästi syntyvien pentujen hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaisakseliin. Se aiheuttaa kasvavaa ja pitkäaikaista stressihormoni kortisolin eritystä.

Itse olen vuosikymmeniä jatkuneen kasvattajaurani aikana huomannut, että nimenomaan kantoajan ja pentujen luovutukseen asti kasvattajan luona viettämä aika on kaikkein suurin ei-geneettinen koirien luonteeseen vaikuttava seikka. Valitettavaa on, että epäterveet ja stressaantuneet käyttäytymismallit, siirtyyvät emältä pennulle sen tulevaisuuden käytökseen sekä vielä seuraavassa sukupolvessa seuraavallekin sukupolvelle. Myös ruotsalaisissa tutkimuksissa makiapinoilla ja rotilla on havaittu, miten stressaantuneet emien vähäinen pentujensa nuoleminen ja huolenpidon vähäisyys siirtyy poikasille käyttäytymismalliksi seuraavassa sukupolvessa. Jos poikasia ei ole nuoltu, nekään eivät osaa lisääntyessään nuolla poikasiaan normaalisti. Eläimet tottuvat elämään matalan oksitosiinin tasolla. Elimistössä on vallalla silloin korkea stressihormonin kortisolin tila ja eläin sopeutuu tähän tilanteeseen. Perustellusti voi sanoa, että kantoaikana ja imetysaikana kohdattu nartun stressi voi siirtyä koiraan ja sen seurauksia voi joutua kärsimään sukupolvien ajan. Tämä on seikka, joka on liian vähän tiedostettu koiran kasvattajien keskuudessa.

Tältä nartun tulisi näyttää kantavana. Rauhallinen ja tyytyväinen olemus huokuu onnellisesta oksitosiinin vallassa olevasta nartusta. Mallia näyttää kantoaikanaan Laura viime syksynä. 

Laura sleeping

Tämä tarkoittaa, että narttu saa olla mahdollisimman paljon kaikessa rauhassa omassa kodissa. Ulkoilutus tapahtuu tutuissa turvallisissa maisemissa turvallisten muiden koirien ympäröimänä. Kantava narttu ei saa joutua osaksi valtataistelua tai nuorten narttujen uhman kohteeksi. Koirat vaistoavat helposti kantavan tai juuri juoksussa olleen nartun ja haastavat kantavaa narttua helposti agressiivisesti. Kantavan nartun on turhaa joutua näihin tilanteisiin. Adrenaliini on kantavalle nartulle onnellisessa ja optimaalisessa kantoajassa myrkkyä. Nartun tulee saada olla mahdollisimman paljon hyvän olon vallassa. Se tarkoittaa lenkkejä ja leikkimistä nartun kanssa omistajan kanssa ihan kahdestaan kaikessa rauhassa. Narttua kannattaa silittää mahdollisimman paljon ja toivon mukaan narttu on kantoaikansa “oksitosiinikylvyssä”. Kantavan nartun pitäisikin tunnistaa, koska parhaassa tapauksessa narttu loistaa ja hohtaa kantoaikanaan varsinkin viimeiset viikot. Narttu tietää olevansa onnellinen ja erikoisessa asemassa saaden ylimääräistä huomiota osakseen. Onnellinen ja oksitosiinin täyteinen kantoaika on syntyville pennuille paras mahdollinen lähtökohta.

Narttua ruokitaan melko normaalisti, hiljalleen ravinnon määrää lisäten. Kolmannen viikon ja vuorokausien 19-23 kohdalla on yksi kantoajan kriittisiä hetkiä. Silloin narttu yleensä syö huonosti. Tätä ennen narttu on ruokittu mahdollisimman normaalisti, eikä nartun ravinnon tarve juuri ole noussut. Neljännestä viikosta eteenpäin narttu tarvitsee enemmän ravintoa ja sen valkuaisaineen ja hiilihydraattien tarve lisääntyy. Ravinnon määrää kannattaa nostaa neljännen viikon kohdalla aina 40 % asti. Narttua ja sen ruokahalua kannattaa seurata ja kunnioittaa. Narttu kannattaa myös ruokkia useammassa erässä, vaikkapa kolmesti vuorokaudessa.

Tältä emän tulee suunnilleen näyttää pentulaatikossa. Emä Puma onnellisena oksitoosiinin vallassa pentulaatikossa yhdessä omistajien ja pentujensa kanssa. Nartun hyvän olon kantoaikana tulee seurata mukana pentulaatikkoon. Se on korvaamaton voimavara pennuille. 

Puma ja jalka

 

Viimeiset vuorokaudet ennen synnytystä jatkuvat rauhallisissa ja turvallisissa merkeissä nartulle hyvää oloa taaten. Synnytystä varten varataan suojaisa oma rauhallinen tila. Synnytyksessäkin kaikkea ylimääräistä stressiä tulee välttää. Synnytystilanteissa paikalla pitää olla rauhallinen ja turvallinen ihminen, kaikki hössötys ja hermostuneisuus ovat nartulle pahasta. Nartun tulee saada synnyttää varmoissa, turvallisissa ja rauhallisissa käsissä turvallisessa miljöössä. Synnytystilan tulee olla vedoton ja normaali huoneen lämpötila riittää. Liian kuuma huone tuottaa nartulle stressiä ja on emälle tuskallinen. Juomana nartulle tarjotaan vettä, johon on sekoitettu hunajaa ja kananmunan keltuaista. Onnellinen ja terve narttu synnyttää helposti ja pennut saavat helpon alun elämälleen.  Sama turva ja oksitosiinin täyteinen elämä ensi viikkoina on syntyneille pennuille aivan yhtä tärkeää, kun se oli emälle sen kantoaikana.

Tältä näyttää huolta, oksitosiinia ja suojaa saaneiden luottavaisten pentujen uni. Eri pentueen pennut nukkuvat automaattisesti kiinni toisissaan, koska oksitosiinin korkea määrä on saanut ne kaipaamaan toisten läheisyyttä. Pennut ovat sinut ihmisen ja toisten koirien kosketuksen kanssa. Pennut ovat luottavaisia ja uni on syvä. Mallia näyttä englanninvinttikoira Liz ja skotti Koru. 

Koru ja Liz