Koiran nimi ei ole yhdentekevä asia

Koiran nimi ei ole yhdentekevä asia

Koiran nimi on tärkeä asia. Harraste koiran nimi on vieläkin tärkeämpi. Tällaista koiraa kutsutaan intensiivisemmissä tilanteissa ja silloin kutsumanimen on oltava äänteellisesti selvempi, jotta koira sen nopeasti tunnistaa omakseen. Toisaalta virallinen nimi olisi oltava nimi, joka jää helposti ihmisten mieleen. Nimellä on todellakin merkitystä.

Koiran nimessä on kaksi merkitystä eli kutsumanimi ja virallinen eli rekisteröity nimi. On aina eduksi, jos koiran virallisen nimen osa voi toimia selvästi tunnistetettavana kutsumanimenä. Kutsumanimessä oleellinen asia on koiran kannalta selvät äänteet. Kutsumanimessä on kaikkein toimivin yhdistelmä, jos nimessä on S- ja R-kirjaimet. Näiden kirjaimien yhdistäminen samaan nimeen saavat aikaan äänne yhdistelmän, joka koiran on helpoin nopeasti sekä selvästi tunnistaa. Tämän vuoksi esimerkiksi nimi Ransu on aivan ihanteellinen kutsumanimi koiralle. Aivan samoin muut nimet, joissa sekä R ja S mukana ovat todella toimivia.

R ja S ovat yksinäänkin toimivia ja ne ovatkin suomalaisissa kutsumanimissä hyvin yleisiä ja käytettyjä kirjaimia. Oiva nimi on erityisesti silloin, kun nimeen mahdutetaan useampi R- ja S-kirjain. Tämä on koiran helpommin tunnistettavissa. Ei ole sattumaa, että Sesse ja Turre ovat hyvin käytettyjä ja tehokkaita koiran helposti tunnistettavia kutsumanimiä. Nimeämisessä kannattaa hyödyntää näitä kaksoiskonsonantteja. Selvä äänteiset kutsumanimet ovat toimivimmat. Näillä on helpoin korostaa ja painottaa koiran kutsumista sekä nopeaa kontaktinottoa nimen avulla.

Virallisissa rekisteröidyissä nimissä on puolestaan tärkeää, että niissä on tyyliä ja persoonallisuutta. Nimen tulisi olla nimi, joka jää helposti suuren yleisön mieleen. Lausahdukset ja sanonnat ovat harvoin mieleenpainuvia ja persoonallisia nimiä millään kielellä sanottuna. Ne ovat usein aivan liian kuluneita ja käytettyjä. Harrastajien ja erityisesti tuomarien keskustellessa koirissa pitää nimessä olla jotain erityisen selvää, painavaa ja helposti muistettavaa, että nimi jää huulille sekä mieleen.

Helposti muistettavia nimiä ovat hauskat tai hyvin tyylikkäät nimet. Nimi ei voi olla tusinatavaraa. On hienoa, jos kasvattaja löytää omaleimaisen tavan nimetä koiriaan. On myös eduksi, jos koirat pystyy nimen avulla lokeroimaan pentueisiin. Tämän vuoksi esimerkiksi aakkosellinen järjestys on varsin toimiva. Nimen pitää olla nimi, jonka kerran kuullessaan muistaa pitkään. Nimi puhuu puolestaan ja toimii parhaimillaan myös koiran mainoksena ja maineen levittäjänä. Pahimillaan nimi estää monimutkaisuudellaan ja huonolla muistettavuudellaan koiran maineen leviämistä.

Nimi pitäisi olla muistettavissa kaikille kieliryhmille. Sen vuoksi esimerkiksi kuuluisat erisnimet, sankarit, tähdet ja elokuvien nimet ovat varsin toimivia, silloin kun liian moni ei käytä samaa nimeä. Musiikillisissa nimissä on vaarana ikäryhmään ja tyylilajiin sitoutuneisuus, jolloin usein hetken hitti ei ole esimerkiksi vanhempien harrastajien huulila lainkaan tuttu. Tämän vuoksi elokuvien tai musiikin klassikot ovat parempia. Hittien nimet ovat vaarallisia. Niitä ei kukaan muista vuoden päästä tai nimi on ainakin vanhahtava liian aikaisin, kun koira olisi vasta huipulla.

Nimi on myös enne. Nomen est omen on ikivanha latinalainen sananlasku, joka pitää tai ei pidä paikkansa… Miksi ottaa riski. Minä en ainakaan uskalla nimetä koiriani nimillä, joilla on huono karma. Omassa ja ystävieni kasvatuksessa olen esimerkiksi kauhukseni huomannut, että enkelin liittäminen nimeen, niin kutsuma tai viralliseen lempinimeen, on aina johtanut ennen aikaiseen kuolemaan. Virallisten uskontojen jumalien nimet eivät ole sopivia koiran nimiä. Muinaiset roomalaiset ja kreikkalaiset uskonnot sekä suomalaistkin muinaisjumalat ovat eriasia. Ne eivät loukkaa ketään.

Nimi ei koirallakaan siis ole lainkaan yhdentekevä asia. Hyvää nimeä pitää pohtia ja mutustella. Kasvattajan on hyvä löytää omaleimainen tyyli. Nimet eivät saa olla tusinatavaraa ja kutsumanimissä kannattaa pelata selvillä äänteillä.

Löwchen legenda Multi BIS Int & Multi Ch Chic Choix Brigitte Lifar (s.1984) oli nimi, jonka rodun harrastajat ja rodun ystävät kaikki oppivat.  Nimi oli täysin keksitty, mutta helposti mieleen jäävä. Nykyään Lifar nimi on saman linjan löwchenien tavaramerkki ja nimestä arvaa sukutaulusta löytyvän rodun legendan.