Miten handlerin tulisi pukeutua?

Miten handlerin tulisi pukeutua?

 

Koiran esittäjän pukeutumiset perinteet ja käytänteet

Koiran esittäjien eli handlereiden pukeutumisesta keskustellaan usein. Tuntuu, että pukeutumisen keskeisimmät periaatteet ja sanomattomat säännöt unohdetaan turhan usein. Mukana on paljon myös uusia koiraharrastajia, joille ei luultavasti koskaan ole kerrottu handlerin suusanallisia ohjeita ja käytänteitä. Minulle on jo harrastuksen varhaisina vuosina kerrottu koiranäyttelyyn pukeutumiseen ohjeet ja kirjoittamattomat säännöt. Olen näitä pyrkinyt noudattamaan aina. Vuosien varrella olen havainnut, miten tasokkailla harrastajilla on suunnilleen samat ohjeet eri puolilla maapalloa niin Australiassa, Englannissa, Yhdysvalloissa kuin Pohjois-Euroopassakin. Yritän tässä avata ja kertoa vanhoja ja vakiintuneita koiran esittäjän pukeutumisen ohjeita kirjallisesti.Miten handlerin tulee pukeutua?

Kaikkein keskeisin periaate handlerin pukeutumisessa on, että koira on pääasia. Esittäjällä ei saa olla räikeitä, levottomia tai liiaksi silmiin pistäviä vaatteita. Koiran pitää loistaa ja handleri on taka-alalla. Suositeltavinta pukeutumista on yksi selkeä pääväri tai korkeintaan kaksi. Selkeän päävärin muodostaa varsinkin arvokkaissa kansainvälisissä sisänäyttelyissä esimerkiksi puku, jakkupuku tai hame. Suositeltavimpina väreinä voidaan pitää harmaata, mustaa, sinistä, vihreää ja punaista sekä näiden erilaisia melko maltillisia sävyjä kuten minttu, turkoosi jne. Asu voi olla muunkin värinen omasta tyylistä ja rodusta riippuen kunhan väri on riittävän maltillinen. Esittäjän kannattaa pysytellä selkeässä päävärissä tai korkeintaan kahdessa. Tarkoituksena on selkeä ja siisti kuva, niin että koiraa esitettäessä ei handleri muodosta levotonta tautaa koiralle. Kahden päävärin käytössä kannattaa yleensä suosia selkeää yhtä väriä yläosassa ja toista selkeää väriä alaosassa housuissa tai hameessa. Koiranesittäjien ei tarvitse nykyään pukeutua orjallisesti pukuihin, pikkutakkeihin tai jakkupukuun. Asu voi olla aivan hyvin siistit housut tai hame sekä tähän yhdistettynä siisti paita. Tärkeää on, että vaatteet ovat aina puhtaat ja siistit, koska näin annat asiallisen kuvan omasta itsestäsi. Handlerin pukeutuminen ei ole kilpavarustelua, eikä saa muodostua taloudelliseksi rasitteeksi.

Päävärit voivat muodostua myös hyvin malitillisesti kuvioidusta materiaalista kuten raita- tai ruutukuvio. Päävärin tai päävärien tulee olla selkeästi koiran väristä poikkeavat. Koiran pitää tulla esille ja esittäjän tarjotessa tyylikkään sekä rauhallisen harmonisen taustan koiralle. Pääväreihin tulee paidoissa, kengissä tai muissa tekstiileissä yhdistää niukasti muita värejä, jotta vaikutelmasta ei tule levoton. Glitteri ja kiiltelevät materiaalit kuuluvat gaalatilaisuuksiin, mutta ei perinteiseen koiranäyttelyyn.  Näiden elementtien kanssa kannattaa siis käyttää suurta harkintaa. Kenkien pitää olla turvalliset ja mukavat. Kenkien tulee mielellään olla yksiväriset tai hyvin hillityt. Varsinkin korkoja tulee välttää, koska ne voivat olla koirille ja esittäjille vaaralliset kehässä. Kaikessa esittämisessa on kyse suorituksesta, jossa kaiken tulee palvella koiran parasta mahdollista esille tuomista. Silloin hiukset, vaatteet tai muu ei saa olla tiellä tai häiritsemässä itse koiran esitystä. Usein suositeltavinta onkin pitää esimerkiksi pitkät hiukset kiinni.

Pukeutumisen toisena ohjeena on asiallisuus. Esittäjän pitää pystyä liikkumaan helposti. Handlerin pitää päästä helposti taipuisiin asentoihin ja kyykistelemään, ilman että alusvaatteet tai iho kriittisistä paikoista näkyvät. Tämä tarkoittaa joustavuutta ja riittävää vaatteiden kokoa sekä kattavuutta. Tässä esittäjillä tuntuu nykyään tapahtuvan suuria arviointi virheitä. Naisille alaosana vaatetuksessa käyvät siistit housut aivan yhtä hyvin kuin hamekin. Kaula-aukon tulee olla pienehkö ja hameen ohjeellisena minimi korkeutena on pidetty noin polven korkeutta. Sitä lyhyemmät hameet eivät kuulu perinteiseen ja tyylikkääseen näyttelypukeutumiseen. Hameessa voi olla asiallinen halkio, koska se edistää liikkumista, mutta halkio ei saa olla räikeä.

Koiran esittäjän pukeutumisessa pitää huomioida myös arvosteleva ulkomuototuomari. Periaatteena on, että varsinkin amerikkalaisille ja englantilaisille ulkomuototuomareille kannattaa pukeutua konservatiivisemmin, koska heillä pukeutumisen koodi on koiranäyttelyyn tiukempi. Yhdysvalloissa esimerkiksi mies tuomarit pukeutuvat aina pukuun tai pikkutakkiin. Silloin myös esittäjien odotetaan käyttävän pukua tai pikkutakkia. Mikäli on helle ja ulkomuototuomari riisuu pikkutakin, vasta sen jälkeen voivat handleritkin mennä kehään ilman pikkutakkia. Pukeutumisen on oltava tilanteeseen sopivaa. Pieneen ulkonäyttelyyn syyssateissa pukeudutaan eritavalla kuin kansainväliseen Helsingin Messukeskukseen. Ylipukeutumista tulee välttää. Pukeutumisen tulee tuntua omalta, mutta vaatetusta suunniteltaessa keskeiset edellä mainitut periaatteet pitäisi muistaa. Pukeutumiselle pitää osoittaa myös kunnioitusta harrastusta ja omaa rotua kohtaan. Hyviä väriyhdistelmiä mustaan koiraan ovat esimerkiksi punainen. Hillityt harmaat ovat hyvä tausta monen värisille kirjaville ja ruskeille koirille. Musta on aina hyvä handlerin väri lähes kaiken värisille koirille, paitsi ei tietysti mustalle.

Koiranäyttelyyn pukeutumisen etiketit ovat olemassa, mutta ne ovat kirjoittamattomia. Asiallisten ja lajiinsa vihkiytyneiden harrastajien tehtävänä on vuosien varrella opiskella lajiaan. Pukeutuminen on osa tätä. Harrastuksessa on aina sallittu myös väriläiskiä ja persoonia, jos se on esittäjälle täysin luontaista, eikä häiritse koiraa. Tämä lisää joskus jopa handlerin kykyä erottua joukosta ja auttaa tunnettavuuden lisäämisessä. Värikkäästi tai erikoiria elementtejä pukeutumisessaan suosivien kannattaa kuitenkin muistaa samat periaatteet kuin muidenkin esittäjien. Ne tärkeimmät muistisäännöt ovat. 1) Koira on aina pääasia ja handleri on tausta, 2) Asun tulee olla mukava ja peittää “kriittiset paikat”. Liikkumisen tulee olla helppoa. 3) Pukeutumisen tulee olla tilanteeseen sopiva ja ylipukeutuminen on aivan yhtä tyylitöntä kuin alipukeutuminenkin. 4) Keskeisintä pukeutumisessa on asiallisuus ja pukeutuminen tilanteeseen sopivalla tavalla.

Ulkonäyttelyssä pukeutuminen voi olla vapaampaa, kunhan vaatetus on siisti, mukava, puhdas ja antaa koiran loistaa. 

ross_letsgo2011

 

Arvokkaammissa sisänäyttelyissä pukeutumisen on suotavaa olla hieman muodollisempaa, mutta kaikissa tilanteissa pätevät handlerin pukeutumisessa suunnilleen samat ohjeet.

Vegas happy Vaasa 2014

Tässä kasvattajaluokkaan asiallisesti pukeutuneet handlerit antavat yhtenäisen, rauhoittavan ja siistin taustan koirilleen.

BIS kasvis