Kymmenen käskyä koirien luonteen jalostuksessa

Kymmenen käskyä koirien luonteen jalostuksessa

1. Tutustu ja varmista koirien luonteet ennen kuin käytät näitä siitokseen. Varsinkin urosten tuntemus jää usein vähälle.

2. Muista ettet koskaan tee kompromisseja liian heikon hermorakenteen suhteen.

3. Ole varovainen pehmeiden luonteiden kanssa, äläkä koskaan yhdistä kahta pehmeää koiraa keskenään.

4. Nykyolosuhteissa kannattaa jalostuksen valinnoilla lisätä koiriin yleensä lähestyttävyyttä eli sosiaalisuutta sekä leikkisyyttä. Tässä myös huolellisella kasvatuksella on tärkeä rooli.

5. Arvioi pennut luonteen osalta aina ennen luovutusta ja valikoi penulle sen mukaan sopiva koti. Mahdolliseen jalostuskäyttöön pidät kaikkein vahvahermoisimmat ja reippaimmat pennut.

6. Varo liikaa terävyyttä ja puolustushalua. Muista aina missä on terävälle ja puolustushaluiselle koiralle oikea käyttätarkoitus ja koti. Varo aina terävyyden ja puolustushalun yhdistymistä metsästysvietiin, tällä yhdistelmällä voi olla väärällä hetkellä ja väärässä paikassa kohtalokkaita seurauksia. Valmista uudet kodit haastavan koiran pitoon. Paikan, tilojen ja omistajan tulee olla kykenevä sekä sopiva haastavalle koiralle.

7. Suosi jalostusvalinnoissa vahva hermoisia, reippaita, leikkisiä ja sosiaalisia koiria. Myös nämä ominaisuudet periytyvät.

8. Aseta jalostus- ja kasvatustyössä tavoitteita myös luonteisiin. Pyri vahvistamaan aktiivisesti jalostusvalinnoissa toivottuja ominaisuuksia.

9. Salakavala koira on aina jalostuskelvoton koira.

10. Tutustu rotusi alkuperään ja oikeaan luonteeseen. Määrittele mitä se luonne ja mahdollinen alkuperäinen käyttötarkoitus tarkoittaa nykyolosuhteissa. Kirjoita ylös ja aseta itsellesi rotusi ihanne yksilön luonne vuonna 2014. Jalostuksen tavoitteena ei saa olla tahdoton lelukoira.

Koirien luonteisiin pitäisi kiinnittää entistä enemmän huomiota. Hyvä luonne on perusedellytys terveelle ja tasapainoiselle koiralle.

hiihtoloma pe 14 trio plays