Älkää kasvattako pentuja pullossa – ylös, ulos ja lenkille

Älkää kasvattako pentuja pullossa – ylös, ulos ja lenkille

 Koiran kasvatuksessa olen vuosikymmenien saatossa tullut rohkeammaksi ja rohkeammaksi pentujen kasvatuksessa. Pennuille on tärkeää saada kasvaa turvatusti ja rauhassa kuukauden ikään. Siinä vaiheissa alkaa leimautumisvaihe ja se ei saa koirankasvattajalta jäädä käyttämättä. Pentuja pitää käsitellä reippaasti ja usein. Pentuja voi ulkoiluttaa lyhyitä hetkiä jo hyvin varhain. Vieraita tilanteita, uusia ihmisiä ja erilaisia omia koiria kannatta tutustuttaa pennuille reippaaseen tahtiin. Uudet erilaiset turvalliset tilanteet kehittävät pennun luonnetta todella paljon. Leikittäminen ja pentujen haastaminen kannattaa myös aloittaa ajoissa. Kasvattajat tekevät usein liian vähän asiota pentujensa kanssa ennen luovutusta ja silloin jää paljon pennun potentiaalista hyödyntämättä. Uuden kodin tulee jatkaa siitä, mihin kasvattaja jäi. Älkää kasvattako pentuja pullossa, vaan viekää ne ylös, ulos ja lenkille kohtaamaan uusia tilanteita ja maailmaa. 

Usein kasvattajien ongelmana on laiskuus ja mielikuvituksen puute. Ei pentujen luonteen kehittämisen tarvitse olla monimutkaista. Liittääkää pennuille äänekkäitä ääniä, yllättäviä leluja, kätten taputusta juuri ennen ruokailua. Sen jälkeen iskekää pennuille ruokakippo nokan eteen ja ne unohtavat yllättävät äänet nopeasti. Pian ne oppivat rakastamaan yllätyksiä, koska ne tietävät ruokailuajan koittavan. Se on oikeasti niin yksinkertaista.

Pian kannattaa pentuja nostella pentulaatikosta pois myös yksitellen pyörimään perheen elämän keskelle. Ilman emää ja sisaruksia pentu oppii itseluottamusta. Muistakaa varmistua, että läsnä on luoettavia ja ystävällisä perheen muita koiria. Pentuja voi myös ulkoiluttaa hyvin aikaisin melko kylmilläkin ilmoilla, kunhan ne eivät makaa ja saa liiaksi kylmää. Minulla on kotona tällä hetkellä kolme apso pentuetta ja kaikki ovat olleet sisäsiistejä kuuden viikon iästä lähtien. Talvi on tietysti ollut leuto, mutta silti. Pennut eivät ole vilustuneet ja tekevät tarpeensa ulos. Kylmällä ilmalla ne nostetaan heti sisään kehujen kera. Aurinkoisempina päivinä ne saavat kirmailla aika paljon yksikseen pitkon pihaa. Pennut eivät hajoa, vaan karaistuvat ja reipastuvat koko ajan, jos ja kun kasvattaja kehittää aktiivisesti pentujaan.

Tänään aamulla töihin lähtiessäni  oli seitsemän viikkoinen apso pentueeni kadonnut. Menin pihalle etsimään pienokaisia ja arvasin pentueen karanneen muutamien kymmenien metrien päässä olevaan bernien ja bernhardilaisen valtavaan aitaukseen. Siellä juoksi pennut ympäri aitausta isojen sveitsiläisten joukossa. Samana iltapäivänä vein yhden viikon vanhemman pennun lentokentälle. Uusi omistaja halusi nähdä pennun tuloaulassa ja nostin pennun kantokassista. Pentu oli häntä ylhäällä ja lähti reippaana juoksemaan ympäri lentokenttää. Norjalainen kasvattaja on kasvattanut rotua 1970-luvulta ja sanoi, ettei tuo ole mahdollista. On se mahdollista, kun pennun hermot ovat kunnossa ja kasvattaja työstää pentuja kunnolla. Tämäkin pentu on jo viettänyt automatkoja mökille ja takaisin, se on ollut päivän koulussa juosten alsten seassa, se on kohdannut monenlaisia kotini koiria ja tottunut ääniin. Pentue syntyi sijoituskodissa, joka on myös tehnyt hienon työn antamalla pentueen kasvaa lasten, koirien ja elämän keskellä. Kiitos tästä heille hienosta työstä.

Muistakaa olla reippaita, innovatiivisia ja riittävän viitseliäitä pentujen kanssa. Se kasvattaa pentujen luonnetta valtavasti ja takaa pennulle paljon paremmat eväät elämälle.  Uskon varhaisen ja melko runsaan liikunnan kehittävän paljon myös pennun fyysisiä kehitysedellytyksiä. Keväällä, kesällä ja syksyllä kävelen alle luovutusikäisten pentueiden kanssa usein melkoisia lenkkejä, enkä ole koskaan havainnut tästä olevan mitään haittaa. Jos pentu väsyy ja nuukahtaa, otetaan se syliin ja kannetaan kotiin. Muuten pentujen annetaan itse aktiivisesti liikkua ja tutustua ympäristöön.

Omassa kasvatuksessani olen pyrkinyt geneettisesti parantamaan koirieni luonnetta. Tätäkin enemmän olen pystynyt kehittämään koirien luonnetta ei-geneettisin menetelmin kasvattamalla pentuja aktiivisemmin ja reippaammin. Olen yksinkertaisesti varonut vähemmän ja antanut pentujen kasvattaa omaa luonnettaan arjen keskellä äänten, hajujen ja yllätysten keskellä.

Älkää kasvattako pentuja pullossa. Kehittäkää ja aktivoikaa pentuja se todella kannattaa.

Hiihtoloma babies all 2014