Allerginen koira ei ole siitoskoira

Allerginen koira ei ole siitoskoira

Allergia on koirilla vakava asia. Minusta tuntuu, että liian moni kasvattaja ei ymmärrä allegioiden vakavuutta. Minulle allergiat edustavat jalostuksessa “lopun alkua”. Allergiat ovat yleensä ensimmäinen merkki immuunitasapainon häiriöistä. Kasvatettuani ensimmäisiä omia allergisia kasvatteja lhasa apsoissa ja irlannin settereissä kymmeniä vuosia sitten tein radikaalin ratkaisun. Allergiset koirat ja selvästi allergiaa periyttävät koirat eivät ole siitoskoiria ja sillä selvä.

Tämä on ollut yksi parhaita periaatteitani kasvatuksessa. Monet muut kasvattajat jatkoivat kasvatusta samojen koirien jälkeläisillä ja ongelmat ovat usein vain pahentuneet. Omassa kasvatuksessani taas radikaalit korjausliikkeet ovat tuottaneet hyvää tulosta. Allergiat ovat nykyisin kasvatuksessani hyvin hallinnassa, mutta hinta on ollut kova. Siitoskelvottomista tuonneistani suurin yksittäinen syy ovat allergiat. Syy yhteys on oman kasvatukseni perusteella kiistaton. Allergiset koirat periyttävät allergisia koiria ja voimakkaasti periyttävätkin. Vastaavasti täysin oireeton koira ei juurikaan periytä allergisia koiria. Yhdistäpä tällainen koira allergiseen koiraan, niin voit olla varma, että täysin allergiatonkin koira periyttää alergisia koiria. Sen olen täysin kiistattomasti todennut omassa kasvatuksessani eri roduissa 1980- ja 1990-luvuilla.

Minua ei kiinnosta, mistä allergiasta on kyse. Toinen hot spot, ruoka-aine allergia, epämääräisen voimakas kutina ja toinen epämääräinen tulehdus on omassa käytänteessäni sama kuin siitokseen kelpaamaton koira. Miten hyvää tulosta ratkaisu onkaan tuottanut. Vastaavasti seurattuani muutamia muita kasvattajia ja heidän väheksyvää suhtautumistaan näihin ongelmiin ovat tulokset sukupolven ja parin päästä usein alati lisääntyvät allergiat.  Omien siitoksesta hyllyttämieni koirien sisaruksilla on useinkin jatkettu siitosta ja tulokset ovat olleet liian usein lisääntyvät allergiat.

Oman kokemukseni mukaan ainoa tapa välttyä allergioilta on täysin allergiavapaat vanhemmat ja riittävä ulkosiitos. Itse olen noudattanut 0 toleranssia vanhempien suhteen nyt lähes kaksikymmentä vuotta ja tulokset kyllä näkyvät. Alkuaikoina allergisia kasvatteja oli säännöllisen epäsäännöllisesti. puhutaan usein noin 10 % koirista olevan allergisia ja tuota luokkaa varmasti allergiat olivat omassakin kasvatuksessani. Vaan eipä ole enää lähelläkään 10 % allergisia kasvatteja, kun siirtymisestä täysin allergiavapaisiin vanhempiin on kulunut lähes kaksikymmentä vuotta. Allergisia kasvatteja on harvassa ja yleensä satunnaisten allergisten koirienkin takaa löytyy uusia tuonteja, joiden taustat eivät ole aivan riittävän tuttuja.

Muistakaa hyvä ja rakentava neuvoni. Allerginen koira ei ole siitoskoira. Allergisista koirista voi päästä eroon,mutta vain jos käyttää siitokseen määrätietoisesti allergiavapaita koiria.

Myös pigmentillä on merkitystä. Pigmentoitumaton iho on aina paljon herkempi kuin pigmentoitunut iho. Vastaavasti allerginen koira periyttää allergiaansa varmasti, kun taas täysin oireeton koira periyttää allergiaa epätodennäköisemmin. Ainoa kohtuullinen tae allergiavapaiden koirien kasvattamiseen on sukupolvia allergiavapaat koirat. 

lhasa_ashleywilkes2