Vuohenmaito on kasvattajalle mahtava apu – Goat milk is breeder´s best friend

Vuohenmaito on kasvattajalle mahtava apu – Goat milk is breeder´s best friend

Vuohenmaito on erittäin vanha ja arvostettu apu koiran kasvatuksessa, jonka usein olemme nykyään turhaan unohtaneet. Tiedän menneinä aikoina monilla kasvattajilla olleen vuohia ja nyt oman kokemukseni kautta ymmärrän miksi. Vuohenmaito on erityisesti pennuille ja emälle mahtava ravinnon lisä. Miksi vuohenmaito on koirille niin sopivaa? Koirat myös pitävät vuohenmaidosta ja nytkin imettävä skotti narttuni Laura ei suostu juomaan mitään muuta kuin vuohenmaitoa. 

Vuohenmaidossa on huonosti sulavaa kaseiinia paljon vähemmän kuin lehmän maidossa.  Juuri lehmänmaidon kaseiinipitoisuus erottaa lehmänmaidon muiden nisäkkäiden maidosta ja tekee siitä koirillekin huonosti sulavaa. Vuohenmaidossa myös vesiliukoisen ja helposti sulavan heravalkuaisen osuus on paljon suurempi kuin lehmänmaidossa. Näistä syistä vuohenmaito on paljon lähempänä äidinmaitoa valkuaisaine koostumukseltaan. Vuohenmaidossa on vähemmän laktoosia. Vuohenmaito on hyvin rasvaista. Sen rasvapallot ovat kooltaan noin 2 mikrometriä, kun lehmänmaidon rasvapallot ovat yli kymmenkertaiset.  Näin vuohenmaito myös imeytyy helpommin kuin lehmänmaito. Vuohenmaidossa on enemmän A- ja B-vitamiiniä kuin lehmänmaidossa.

Vuohenmaito on hyvin lähellä muiden nisäkkäiden maitoa.  Tämän vuoksi se sopii juuri myös koirille erinomaisesti. Vuohenmaidossa sokeri esiintyy galaktoosina. Glukoosi vuohenmaidosta taas puuttuu, joka on eduksi esimerkiksi laktoosi-intolerikoille ja itseasiassa monille koirille. Vuohenmaitoa voi antaa sellaisenaan. Alla vielä englanniksi samaa ja hieman uutta hyvää tietoa vuohenmaidosta.

Itse annan vuohenmaitoa imettäville nartuille  ja pennuille viilin muodossa. Syöttämäni viili on täysin lisääaineetonta ja täysin luonnonmukaista viiliä, joka tulee suoraan tilalta minulle. Sen luonnollisempaa ja aidompaa luonnontuotetta ei voi koirille saada. Muistakaa siis vanhassa vara parempi ja voin kertoa, että olen todella tyytyväinen vuohenmaidosta. Se on koirakasvattajan oiva apuväline.

Maailman nirsoin skotlanninhirvikoira Laura ei suostu syömään mitään synnytyksen yhteydessä. Se myös juo hyvin vähän. Minulla ei kuitenkaan ole huolta, sillä Laurakin rakastaa monien koirien lailla vuohenmaitoa. Vuohenmaitoviilin ansiosta koiraa pysyy kunnossa ja tuottaa taas omille pennuilleen ravinteikasta ja hyvää maitoa. Pentujen painot nousevat silmissä. Sulavuuden vuoksi Laura voi syödä vuohenmaitoviiliä todella paljon, eikä sen vatsan kanssa silti ole ongelmia. 

Laura ja vuohenmaitoviili

 

I have recently realized how wonderful goat milk is for dogs. Many old time top breeder´s use to have some goats for their dogs and now I do understand why. Goat milk is best for new mothers and puppies. Why is goat milk so good?

According to the Journal of American Medicine, “Goat milk is the most complete food known.” It contains vitamins, minerals, electrolytes, trace elements, enzymes, protein, and fatty acids all utilized by the body with ease. In fact the body can digest goat’s milk in 20 minutes. Having fat molecules one-fifth the size of those in cow’s milk makes it easily digestible and tolerable to those with compromised digestive systems. Because of this goat milk is much nearer dow own milk than cow milk. That is one of the reason puppies and dog tolerate and like goat milk so much.

Goat’s milk contains 13 percent morecalcium, 25 percent more vitamin B-6, 47 percent more vitamin A, 134 percent more potassium, and three times more niacin. It also contains 27 percent more of the antioxidant selenium than cow’s milk.

I do feed now my mothers with goat sourmilk. They love it. This goat milk comes directly from the farm to me. That is all natural and clean. There is none chemicals and it is purest natural product than can be. My dogs and puppies love it.

My deerhound Laura just had puppies. She does not want to eat anything after the whelping. I am not worried as she  like all my dogs love goat sour milk. She eats that a lot. So no worries. She is well and she is producing milk and her babies are growing in my eyes. Without goat milk I would be in trouble. 

Laura ja vuohenmaitoviili