Ei voi olla totta – tätäkö se on? Käytännön siivous ja puhtaanapito vinkkejä.

Ei voi olla totta – tätäkö se on? Käytännön siivous ja puhtaanapito vinkkejä.

Kennelin ja koirien pito on todella raakaa sekä loputonta työtä 24/24, 7/7 ja 365/365. Nuorena haaveilin olevani jonakin päivänä menestyvä ja taidokas koirankasvattaja. Olen ollut tyytyväinen aikuisena kaikesta saavuttamastani. En vain koskaan oivaltanut, että koirien pito on niin työlästä. Sitä hehkuttaa ja on tyytyväinen koirien suurista menestyksistä ympäri maailmaa. Viikonloppuisin on helppo pukeutua siististi ja tuomaroida tai esittää koiriaan. Minulle tulee silloin tällöin yhteydenotto pyyntöjä ympäri maailmaa, että ihmiset haluaisivat tulla tutustumaan Chic Choix – kenneleihin. Osa luulee, että eri rodut ovat eri rakennuksissa. Heille yhdessä kasvattaminen ja tiimityöskentely on niin vierasta, että he eivät voi käsittää, ettei niitä koiria ole yhdessä paikassa kymmeniä, vaan sitä eletään melko normaalia perhe-elämää. Minun arkeni ei suinkaan ole loisteliaan kennelin johtamista, sukutaulujen suunnittelua, yhteydenpitoa, kokouksia ja pr-toimintaa. Minun arkeni on töissä käyntiä ja sen jälkeen kotona taas uurastusta, koirien hoitoa, ulkoilua, kokouksia ja yön laskeuduttua hiljentymistä. Rutiinit, siivous ja yksinkertaiset toistuvat hoitotoimenpiteet ovat kasvattajan työn ydintä. Se ei ole aina lainkaan hohdokasta, vaan raakaa työtä. Tämä on minunkin elämäni ydintä. Tässä minun vinkkejäni toimiviksi arjen aineiksi koiraihmisten elämää helpottamaan. 

Kävin eilen kaupassa pesuaine ostoksilla. Ostoksia kertyi neljä kassillista ja euroja kului lähes 200 €. Kaupassa on usein sama myyjä ja hän ihmettelee valtavia pesuaine määriä. Kerran hän kysyi, onko sinulla valtava perhe. Vastasin, onhan se. Meitä ihmsiä on kaksi, mutta nelijalkaisia senkin edestä. Kuukaudessa minulta kuluu todellakin nelisen kassillista kemikaaleja koirien vuoksi. Koiran kasvatuksessa nämä aineet ovat aivan yhtä välttämättömiä, kuin ruoka, koirien shampoot, harjat, puruluut jne. Minulle ei kukaan sponsoroi siivousvälineitä, eli suosittelen ja kerron käyttämäni tuotteet pelkästään tyytyväisenä koirankasvattajana. Nämä tuotteet toimivat mielestäni parhaiten.

Minulla on astma ja ympäristön on oltava kohtuullisen puhdasta, että elämä sujuu hyvin. En myöskään pidä koiran hajusta sinällään, joten sen raikkaan tuoksun ylläpito vaatii työtä ja paljon. Silti ei koiran hajulta voi oikein välttyäkään, mutta kurissa se on pidettävä. Se ei onnistu ilman vaivaa ja oikeita aineita, jos koiria on monta. Minulla on myös koiratiloissa toimiva ja alati käytössä oleva koneellinen ilmanraikastaja sekä kostuttaja. Sanomattakin on selvää, että usein sitä jaksaa arkea mainiosti. Jokaiselle kasvattajalle tulee myös väsymyksiä tai välttämättömiä esteitä, jolloin muutamassa päivässä koiratilojen hygienia kärsii. Silloin on taas hartiavoimin kuurattava enemmän, että tilanne saadaan haltuun.

Meillä käy siivousfirma tekemässä perusteellisen siivouksen kahden viikon välein. Olen kokenut sen todella hyväksi ja toimivaksi ratkaisuksi. Meidän perhe-elämä on myös koirien lisäksi hyötynyt tästä jo seitsemän vuotta jatkuneesta käytännöstä suunnattomasti. Siivoojat tekevät perusteellisen siivouksen koko talossa koiratilat mukaan lukien kahden viikon välein. Meidän ei enää tarvitse tapella pölyjen pyyhkimisestä, listojen pyyhkimisestä, kuuraamisesta, altaiden syväpeusta, ikkunoiden pesusta, uunin pesusta, vaatteiden silityksestä jne. Kaikki koiratilatkin tulevat perusteellisesti siivottua vähintään kahden viikon välein. Tämän tyyppinen ulkopuolisen ammattilaisen piipahtaminen kaikkien koirakasvattajien tiloissa ei olisi pahitteeksi kenellekkään. Se maksaa, mutta tämän voi käyttää  hyödyksi verotuksessa. Lisäksi lopuiltaankin hinta ei tule kuukaudessa yhtä kallista näyttelyviikonloppua kalliimmaksi.

Siinä välissähän minä pesen jokainen päivä koirien ruoka-astiat käsin kahdesti päivässä, eli Fairya kuluu 1-2 pulloa kuukaudessa. Koirien makuualustoja pestään koneellinen vähintään joka toinen päivä. Oletteko muuten keksineet, että isojen koirien loistavia makuualustoja ovat tavalliset täkit ja niiden päällä pussilakanat. Ne ovat edullisimpia ja helpoiten puhtaana pidettäviä. Pesuainetta minulla kuluu 2-4 pakettia kuukaudessa ja olen päätynyt Arieliin. Paras on Actilift tabletit. Huuhteluaine on välttämättömyys jo tuoksujenkin takia. Ei ole Comfortin voittanutta ja sitä kuluu 2-4 isoa pulloa kuussa. Minulla on korostunut hajuaisti ja vanha kunnon Comfort jättää alustat pehmeiksi sekä mukavan tuoksuviksi. Skottien hipiä on niin herkkä, että jää omistajakin kakkoseksi.

Koirahuoneiden seinillä minulla on Air wickin automaatteja, jotka muutaman minuutin välein suihkuttavat ilmaan desifioivaa ja raikasta tuoksua. Näistä tuoksuista suosikkejani koiratiloihin ovat Lemon & ginseng sekä Freesia & jasmine. Kokeilkaa, minusta ne ovat todella hyviä. Sen lisäksi poltan tuoksukynttilöitä ja suolalyhtyjä päivittäin. Erityisesti laventeli sopii koirille. Suitsukkeita poltan myös melko usein ja niitä tuon Intiasta kasseittain.

Päivällä jätän usein koirille rauhallisen klassisen musiikin soimaan. Silloin ne eivät kuule talon ulkopuolisia ääniä ja pysyvät rauhallisempina. Tämä on aina eduksi koirille ja varsinkin kantaville nartuille sekä pennuille. Musiikki rauhoittaa selvästi koiria varsinkin ulkopuoliset turhat hälyt peittämällä. Koirat haukkavat ja hermoilevat vähemän yksin ollessaan kevyen rauhoittavan äänen vallitessa. Itse en tiedä parempaa ääntä kuin klassinen musiikki.

Pesuaineena ei ole Tolun voittanutta. Moppauksessa olen päätynyt heittämään veden aina pois käytön jälkeen, muuten vesi haisee. Koiran virtsa on ainetta, jonka haju tarttuu, jos kasvattaja ei ole tarkkana. Moppi pitää desifioida säännöllisesti ja heittää roskikseen usein. Moppi ei ole pitkäikäinen koirataloudessa. Mänty Tolu on suosikkini lattioiden moppauksessa. Sen päälle suihkutan vielä Tolun spraytä ja aivan viimeksi Ajaxin Fete des Fleurs sprayta. Tällä pyyhin tuhritun paikan talouspaperilla kaiken päälle varmuuden vuoksi. Vain näin voi estää hajun tarttumiseen koiratilojeni laminaatti ja kivilattioihin. Ajaxin Universal puhdistusaine on ehdoton koiratilojen muille pinnoille. Läikkynyt koiranruoka tai tippunut muona käy nopeasti ja haju on kamala. Pyyhi tahrat kunnon aineella.  Nykyisin kerran viikossa desifioin kaikki lattiat Virkonilla, parin vuoden takaisen parvoepidemian pelästyttämänä.

Viledan mopit ovat aivan suosikkejani. Näiden lattian pyyhintään kehitetyt mikrokuituiset levykehysmopit ja varsinkin 1-2 Spray ovat ehdottoman hyviä koirien kanssa. Näillä aineilla meillä taistellaan joka päivä hygienian puolesta ja saadaan homma toimimaan. Käytännön vinkkinä ovat tietysti kannelliset roskikset, jotka tyhjennetään päivittäin. Pölynimurina ei ole Dysonin voittanutta. Rättien asemasta suosin talous- ja WC paperia. Oman kokemukseni mukaan rätit eivät sovellu koirien kanssa. Kaikki pyyhkiminen on kertaluonteista tai muuten kasvattaja on hajujen sekä hygienian kanssa pulassa.

Pesuaineet, moppaus, siivous, astioiden ja pyykin pesu ovat koirankasvattajan arkipäivän keskeisiä asioita. Ei ole sama mität uotteita käytät. Tässä minun suosikkejani ja jokapäiväisiä “ystäviäni” arjen hallinnassa.

Kennelin puhtaanapito elokuu 2013 012

 

Hyvin kätevä, hygieeninen sekä helposti pestävä ja edullinen makuualusta ovat tavalliset täkit. Niiden päälle kannattaa laittaa pussilakana. Pussilakana on helppo pestä usein ja tarpeen tullen tai viikottain täkkikin helposti pestävissä. Pienille koirille käytän myös vauvan peitteitä. 

Makuualusta elokuu 2013 013

 

Mukavaa ja siistiä viikonloppua kaikille.