Keskity oleelliseen ja aseta tavoitteet

Keskity oleelliseen ja aseta tavoitteet

Harrastuksemme suurimpia riesoja ovat keskittymisen puuttuminen tai keskittyminen vääriin asiohin. Missä tahansa harrastamisessa on todella tärkeää, että keskitytään oleelliseen. Koiramaailmassa on keskipisteenä aivan liian usein muiden tekemiset. Ihmiset puhuvat ja keskittyvät muiden harrastajien arvostelemiseen liikaa. Hedelmällisintä on aina oman toiminnan kriittinen tarkastelu ja keskittyminen omaan tieto-taitoon. Tavoitteiden asettelu on tärkeää. Miten keskittyä oikein?

Aktiivinen harrastaja tekee jotain todella väärin, jos aikaa jää kovin paljon muiden arvostelemiseen, pahan puhumiseen, jatkuvaan juoruiluun tai muuhun epäoleelliseen ei rakentavaan toimintaan. Työ-ja perhe-elämän kunnialla hoitaminen sekä oman harrastamisen kehittäminen vievät kyllä asiallisen harrastajan ajan niin, ettei aikaa epäoleelliseen pidä jäädä. Taitava harrastaja muistaa myös levätä, jotta mieli pysyy positiivisena ja hyvänä. Hyvän ja toimivan verkoston rakentaminen harrastamisessa on myös tärkeää.

Väsynyt ja kyllästynyt mieli sortuu helposti arvosteluun sekä muuhun negatiiviseen. Harrastamisessa on hyvä pitää mieli virkeänä ja virikkeellisenä. “Joutilaat aivot ovat paholaisen työpaja” on hyvä sanonta. Elämässä ja harrastamisessa yleensä kannattaa pitää ohjat omissa käsissä ja ohjata kurssia haluttuun suuntaan. Ajalehtiminen ja välinpitämättömyys harvoin tuottavat hyvää tulosta.

Harrastuksessa kuten elämässäkin kannattaa olla suunnitelmia ja projekteja. Tavoitteita kannattaa asettaa lyhyelle ja pitkälle aikavälille. Näin tulee suoritettua asioita tehokkaammin, sekä oman tieto-taidon kartuttaminen on määrätietoisempaa. Aivoja kannattaa käyttää, se saa aivot toimimaan tehokkaammin ja estää tylsistymistä. Mieli ja aivot ovat kuin lihakset, niiden käyttö saa ne voimaan hyvin.

Aseta tavoitteita omasta kouluttautumisesta/kehittämisestä (kurssit, tuomarioikeudet, jonkun asian opettelu) , koirien suhteen (kouluttaminen, kokeen läpäiseminen, muotovalion arvo, uusi koira jne) ja elämän hallinnasta (uusi koti, uudet tarhat jne). Tavoitteet tulee olla realistisia mutta haastavia, silloin kehitys on yleensä varminta ja palkitsevinta. Omassa toiminnassani asetan tavoitteet yleensä lyhyellä aikavälillä vuoden sykleihin ja pitkällä aikavälillä viiden vuoden sykleihin. Nämä kaksi tavoitteiden tasoa tukevat toinen toisiaan ja ja kulkevat rinnakkain. Elämän ja arjen suunnittelussa on hyvä, jos huomioi mahdollisimman tarkkaan myös muun elämän tarpeet. Oleellista on sovittaa muu elämä ja harrastaminen toisiinsa. Se edesauttaa jaksamista ja onnistunutta keskittymistä pitkällä aikavälillä.

Tavoitteiden ja keskittymisen hyvin tärkeä osa on miten harrastaa. Kannattaa hakeutua rakentavaan, opettavaan ja positiiviseen seuraan. Ei ole lainkaan yhdentekevää millainen verkosto on ympärillä. Verkosto olisi hyvä olla rehellinen, avoin, kannustava ja positiivinen. Silloin muut ihmiset auttavat sinua jaksamaan ja tiedon sekä palautteen kulku on välitöntä. Vuorovaikutus pitäisi olla mahdollisimman suoraa, hyvässä verkostossa ei tarvitse puhua takanapäin. Avoin keskustelu ja vuorovaikutus tuottaa aina parhaan tuloksen. Hyvässä harrastamisen verkostossa on hyvä olla “kehittyjiä” eli nuorempia harrastajia, joita opettaa. Se vie harrastamista eteenpäin ja muistuttaa kehityksen tärkeydestä. On myös oleellisen tärkeää pitää verkostossa todellisia asiantuntijoita, joilta itse voi oppia. Näitä ovat esimerkiksi oma eläinlääkäri, eri alan asiantuntijat ja tietysti pitkän linjan muut harrastajat.

Missään harrastamisessa ei voi olla todella mestari, jos ei myös muista ammentaa ajatuksia muilta elämän alueilta. Yleisurheiluvalmentajien , huippu urheilijoiden, kirjailijoiden, liike-elämän nerojen ja muiden kehittyvien tekijöiden  ajatusten tutkailu sekä peilaaminen omaan maailmaan on hyvin tärkeää. Parhaat vastaukset ovat usein yksinkertaisia ja asioita ei kannata tehdä liian monimutkaisiksi. Hyvin usein parhaat ideat omaankin harrastamiseen olen löytänyt muualta. Yksinkertainen on kaunista ja “make it simple” on yksi ihana motto, jonka opin jo kauan sitten.

Pitäkää mieli kirkaanana ja avoimena. Eläkää maailmassa kiinni ja asettakaa tavoitteita sekä puuhastelkaa oikeassa verkostossa, niin oleelliseen keskittyminen käy kuin itsestään.

Aurinkoista ja positiivisesti latautunutta viikkoa kaikille.

Yksi vuoden tavoitteista oli valiottaa Chic Choix Florabella Evans