Koira syö kakkaa, miksi ja mikä avuksi?

Koira syö kakkaa, miksi ja mikä avuksi?

Koirat syövät joskus omaa tai toisten koirien ulostetta. Se on ärsyttävä ja epämiellyttävä tapa, josta pitäisi päästä eroon mahdollisimman nopeasti. Koira ei koskaan syö koirien kakkaa ilman jotakin syytä tai puutosta. Se kannattaa aina pitää mielessä. Me ihmiset emme ymmärrä ongelmaan syytä ilman harjaantumista. Pidä mielessä kuitenkin, että koirassa aina jokin asia ajaa sen syömään ulostetta. Ilmiö tunnetaan nimellä koprofagia. Itse olen kasvattajana sitä mieltä, että syyt koiran ulosteiden syöntiin ovat yleensä hyvin loogisia. Syyt voidaan käytännössä kiteyttää useimmissa tapauksissa muutamaan puutokseen ja ratkaisutkin ovat melko helppoja. Ainoastaan sairaan koiran ulosteensyönti taipumukseen ei ole helppoa ratkaisua. Mistä terveen koiran ulosteiden syönti sitten tavallisesti johtuu ja mikä siihen voi olla avuksi? Mikäli koira syö kakkaa, muista että silloin tarvitaan aina koiran tai pennun hoidossa jokin korjausliike. Tässä tehokkaat ja toimivat vinkkini ongelman torjuntaan. 

Omia koiriani ja kasvattejani seuratessani olen tullut siihen tulokseen, että mielestäni yleisin syy koiran kakan syöntiin on ravinnon liian korkea hiilihydraattipitoisuus. Koiralla ei ole silloin tarjolla riittävästi ruuansulatusentsyymejä. Suden ravinnossa proteiineja on paljon enemmän kuin lemmikkikoiralla. Monien koirien ruuansulatus ei ole pysynyt mukana ruokavalion nopeassa muutoksessa eli hiilihydraattien rajussa lisääntymisessä. Hiilihydraattien sisältämän runsaan tärkkelyksen sulattamiseksi, koira tarvitee amylasentsyymiä. Tätä tärkeää entsyymiä on ravinnossa, syljessä ja vatsahapoissa.    Amylasentsyymi ei sula, vaan kulkee ruuansulatuksen läpi. Ulosteet sisältävät siis tätä koiralle tärkeää ruuansulatusentsyymiä. Koirat pyrkivät tasapainottamaan ruuansulatustaan, jossa siis hiilihydraateja liikaa, syömällä ulostetta. Tilanne korjaantuu parhaiten, kun koiran ravintoon lisätään erityisesti raakaa lihaa ja/tai tarjotaan koiralle ravintoa, jossa hiilihydraatteja ei ole niin paljon.  Jotkut koirat vaativat lihan lisäämistä ravintoon koko ikänsä, kun taas toisille koirille riittä raan lihan lisääminen ruokavalioon kausiluontoisesti. Itse olen siirtynyt antamaan kasvaville pennuille raakaa lihaa laadukkaan kuivamuonan lisänä jo viimeistään kuukauden iästä lähtien. Tämä torjuu amylasentsyymi puutosta tehokkaasti.

Toiseksi yleisin syy mielestäni koirillamme ulosteen syöntiin on B-vitamiinin puutos. Menneinä vuosikymmeninä koirille syötettiin yleisesti oluthiivaa ja eipä silloin kyllä kakan syönti ongelmaakaan nykyisissä määrin ollut. Akuutissa koiran kakan syöntitilanteessa aivan tavallisesta hiivastakin saattaa olla usein apua. Hiivaa voidaan lisätä koiran ravintoon. Hitaammin asiasta pääsee eroon lisäämällä pennulla tai koiralla ravintoon ravintolisää, joka sisältää panimohiivaa ja B-vitamiiniä. Näitä löytyy markkinoilta. Mikäli kakan syönti johtui B-vitamiini puutoksesta, asia ratkeaa hiivan tai ravintolisän avulla.

Ihmiset madottavat koiriaan nykymadoille liian laimeilla matokuureilla. Kakan syöntiin voi olla syynä loiset. Yhden päivän kuureista ei ole oman kokemukseni mukaan mitään hyötyä, eikä usein edes parin kolmen päivän kuuristakaan. Alati yleistyviin alkueläimiin lyhyillä ja tavallisilla matokuureilla ei ole mitään tehoa. Mikäli suolistoloiset vaivaat koiraa, voi koira pyrkiä tasapainottamaan tilannetta syömällä ulostetta. Säännöllinen ja kunnon madotus auttaa koiraa.

Usein tuntuu, että pennut ja kasvavat koirat syövät helpommin ulostetta kuin aikuiset vanhat koirat. Syy on varsin looginen. Kasvavien koirien ruuansulatuselimet kehittyvät, eivätkä aina ole yhtä tehokkaat kuin aikuisella koiralla. Samaan aikaan kuitenkin ravinnon tarve on suurempi kuin aikuisella koiralla. Paras apu auttaa pentua on lisätä ravintoon ruohoasyövien eläinten ruuansulatuselimiä. Aikaisempina vuosikymmeninä pötsiä syötettiinkin pennuille ja koirille todella runsaasti. Se onkin vanha kunnon hyvä apu ongelmaan. Myös sydän sisältää paljon pennun tarvitsemia ravinteita. Pötsi onkin hyvä apu torjumaan pennulla kakan syöntiä.

Koira voi syödä erityisesti jäisiä ulosteita tarhassa myös turhautumiseensa. Silloin on syytä tarjota koiralle rustoa, luita tai muita virikkeitä. Hevosenlanta voi taas koirasta maistua herkulliselta ja se riittää syyksi syödä hevosen lantaa. Se ei ole periaatteessa koiralle haitallista, mutta epämielyttävää toki.

Muista aina jos pentusi tai koirasi syö ulostetta, se syö sitä syystä. Tee ravinnossa jokin tai useampi korjausliike. Vanhana kikkana puhutaan myös ananasmurskasta, jolla voi olla apua. Itse kuitenkin lähden siitä, että ravinnossa pitää korjata jotakin perusteellisemmin, jotta koira voi hyvin.

Koiran kakan syönti eli koprofagia on ärsyttävä ongelma. Syyt ja seuraukset ovat kuitenkin varsin loogisia. Ongelmaan on monia ratkaisuja. Koirien kohdalla kannattaa ongelmasta hankkiutua heti eroon. Näin yhteiselo koiran kanssa on mukavampaa. Myös koiran hyvinviointi vaatii ongelman ratkaisemista, näin yhteiselo koiran kanssa on paljon mutkattomampaa ja turvallisempaa. 

Hope & Juha kiss