Matolääkkeet eivät toimi lainkaan aina halutulla tavalla

Matolääkkeet eivät toimi lainkaan aina halutulla tavalla

Matolääkkeistä ei ole aina sitä hyötyä mitä kasvattajat ja omistajat kuvittelevat. Itse olen jo ajat sitten ymmärtänyt, että matolääkkeiden ohjeiden mukainen madotus on käytännössä omille pennuilleni aivan turhaa. Olen kokeillut erilaisia matolääkkeitä ja lopulta yleensä varmistan madotuksen Axilurilla, joka näyttää olevan ainoa todella hyvin omille koirilleni toimiva matolääke. Fenbendazol hyvin pitkänä kuurina toimii. Kolmen päivän kuurit, yhden päivän kuureista puhumattakaan, ovat omilla koirillani aivan yhtä tyhjän kanssa. Aikuisilla koirillani tai pennuilla ei yleensä tapahdu lyhyissä madotuksissa mitään. Jossakin vaiheessa jopa kuvittelin, että koira on nyt madotettu. Tilanne oli aivan toinen.  Madot ovat paljon vastustuskykyisempiä matolääkkeille, kun mitä ihmiset yleensä kuvittelevat. Miten minä saan koirista madot ulos?

Keskustelin asiasta erään hyvin pitkään koiria kasvattaneen kasvattajan kanssa. Hän kertoi, että joutuu madottamaan pentunsa pituudeltaan kaksinkertaisena jaksona. Havahduin ja kerroin, että minä joudun tekemään samoin. Olin antanut erilaisia matokuureja ja kuvittelin jopa yhdessä vaiheessa yhden päivän kuurien olevan avuksi. Sitten aloin varmistaa madotusta Axilurilla ja annoin tästä 6 vuorokauden kuureja. Usein matoja alkoi tulla ulos vasta 5 vuorokauden jälkeen.

Nykyisin madotan kaikki koirani ainoastaan Axilurilla ja uskokaa tai älkää, ei matoja ainakaan omista koiristani ala tulla ulos käytännössä ikinä ennen 5-7 vuorokautta. Juuri nyt minulla on pentue, jonka emä on madotettu asianmukaisesti. Olen nyt syöttänyt pennuille matolääkettä 8 vuorokautta ja vasta nyt matoja on alkanut tulemaan ulos. Jatkan madotusta vielä pari päivää.

Käytännössä en ole havainnut pitkistä matokuureista olevan haittaa pennuille. Kuitenkin joskus ne matomäärät mitä koirista tulee ulos paljon sen jälkeen, kun madotus olisi pitänyt jo lopettaa ovat yllättäviä. Se saa minut miettimään, kuinka paljon koirissa on matoja, mutta ihmiset eivät ole tästä tietoisia.  He luottavat sokeasti matolääkkeiden mainoksiin ja ohjeisiin. Uskon, että omien koirieni matokannat eivät voi olla Suomen oloissa täysin ainutlaatuisia.  Luulen että monien olisi syytä tarkistaa omien koiriensa madotuksen pitävyys. Valitettavasti nykymadot ovat vastustuskykyisempiä kuin kuvittelemme. Kannattaa ainakin joskus testata omien pentujen tai koirien madotus yhdellä hyvin pitkällä kuurilla.

 Madot ovat vastustuskykyisempiä kuin usein kuvittelemme. Omia koiriani on aivan turha madottaa matolääkkeiden ohjeiden mukaan, sillä lähes poikkeuksetta madot alkavat tulla ulos vasta monta päivää sen jälkeen, kun madotus olisi jo pitänyt lopettaa. Nämäkin apso lapsoset ovat syöneet 10 vuorokauden kuurin ja vasta kuurin lopulla alkoi tapahtua. Huolellisen madotuksen jälkeen pentujen on hyvä jatkaa kehitystä.

Lilja puppies