Pentujen luovutuksessa tapahtuu liikaa virheitä – hinnan maksaa koira

Pentujen luovutuksessa tapahtuu liikaa virheitä – hinnan maksaa koira

Pentujen luovutus on hyvin tärkeä vaihe koiran elämässä. Kaikkien kasvattajien olisi ymmärrettävä, että kyseessä on ihan oikeasti yksi kaikkein ratkaisevimmista vaiheista koko koiran elämässä. Huolimaton pennun luovutus voi tuomita koiran loppu elämäkseen “helvettiin”. Pennun luovutus voi myös tärvellä pentua, jos pennun kehitystä ei ole seurattu ja pentu luovutetaan liian aikaisin. Laiskat tai tietämättömät kasvattajat voivat vierottaa pennun myös lähes väkivaltaisesti ja tuottaa maailmaan tahtomattaan taas yhden eroahdistuskoiran lisää. Myös perhe voi olla tilanteeseen valmistautumaton ja osaltaan tärvellä pennun. Pennun luovutusta on aina harkittava tarkkaan ja pennun luovutus tulee olla tasapainoinen tilanne, jossa siirtymiseen valmis pentu siirtyy uteen turvalliseen kotiin. Silloin edellytykset ovat kunnossa. Missä mennään sitten pieleen?

Pennut kasvavat ja kehittyvät hyvin yksilöllisesti. Kasvattajan luona kasvattaja vieroittaa pennut emästään asteittain. Vieroitus tapahtuu pentujen omaa kehitystä seuraillen, myös emoissa on eroja. Emät tietävät usein itsekin miten ja kuinka pennut vieroitetaan. Kuuntele ja kunniota aina pentujen sekä emän käytöstä. Kärsimätön emä vieroittaa pentunsa aikaisemmin tai kasvattajan on hyvä se tehdä. Rakkauden täyteiset pehmeämmät nartut haluavat taas usein olla pidempään pentujensa kanssa ja se onkin hyödyllistä.

Pentujen ollessa valmiita lisäravintoon alkaa yleensä asteittainen vieroitus. Emästä, pentujen kehityksestä riippuen vieroitus alkaa hyvin yksilöllisesti. Itse kasvatan useampaa rotua ja eri rodutkin ovat erilaisia vieroituksessa. Niin tai näin kasvattajan tulee aina ensin vieroittaa pennut emästä ennen uusiin perheisiin luovuttamista. Pennut eivät saa lähteä suoraan emon nisältä uuteen kotiin. Maailmassa on liikaa eroahdistuneita koiria, jotka on vieroitettu aivan vää’rin hosumalla. Kasvattaja pääsee usein helpoimmalla, kun pennut ovat emän kanssa ja lähtevät ikään kuin suoraan emon nisältä kohti uutta elämää.

Se on pennun kehitykselle usein väkivaltaista ja julmaa. Hyvä kasvattaja vieroittaa pennut ensin hyvin emästä,. Pennut elävät leimautumisvaihetta ja kasvattaja valmistaa pentuja luovutukseen hyvää arkea elämällä. Pennut tottuvat ääniin, säännölliseen ruokailuun ja ulkoilun alkeisiin. Pennut ovat leikkineet paljon ja ovat tottuneet perushoitoon. Sen jälkeen pennut luovutetaan uusiin koteihin.

Osa pennuista on valmiita seitsemänviikkoisena ja osa kahdeksan viikkoisena. Kaikki pennut eivät suinkaan ole valmiita siirtymään uusiin koteihin tässä vaiheessa. Jos vieroitus viivästyy ja pennut kehittyvät hitaammin, on kasvattajan tehtävä käydä samat vaiheet läpi omana aikanaan. Pennun lopulta ollessa täysin vieroitettu emästä ja kehittynyt riittävästi itsenäisenä yksilönä voi koira siirtyä uuteen kotiin. Se ei saa siirtyä uuteen kotiin ennen aikojaan. Pennun kehitys ja vieroituksen eteneminen määrittelevät pennun luovutuksen. Pentu muuttaa, kun se on siihen valmis ei päivääkään aikaisemmin.

Toinen kriittinen vaihe on itse luovutus hetki. Kasvattaja varmistaa, että koti on hyvä ja osaava. Mikäli perhe on toivoton, ei pentua luovuteta ollenkaan. Väärään kotiin pennun luovuttaminen voi tuomita pennun loppuelämäkseen “helvettiin”. Kasvattajan vastuulla on hyvä kodin löytyminen. Hyvänkin kodin on oltava valmis pennun saapumiseen. Se tarkoittaa, että perhe tietää miten pennun kanssa ollaan. Aivan liian usein huolimaton perhe pilaa pennun ensimetreillä. Muutamassa päivässä pennussa tehdään eroahdistusta poteva koira. Huomion ja läsnäolon on oltava järkevää. Pentua ei voida ylenpalttisesti huomioida ensimmäisiä viikkoja ja sitten edessä onkin tyly arki. Kasvattaja opastaa ja varmistaa perheen tieto-taidon tai antaa riittävät ohjeet ennen pennun saapumista uuteen kotiin.

Luovutus on siis kasvattajalle kriittinen tilanne, joka pitää toteuttaa huolella. Luovutukseen valmiit pennut luovutetaan oikeana aikana ja valistuneisiin koteihin. Silloin ongelmat on minimoitu. Kaikki hoppuilu, laiskuun ja huolimattomuus kostautuu aina. On ikävää, että hinnan tästä maksaa koiran luonne ja hyvinvointi. Muista siis viettää aikaa pentujen kanssa, huolehtia hyvistä jalostusvalinnoista ja etsi pennuille hyvät kodit. Silloin kasvattaja voi nukkua yönsä rauhassa ja pennuista kehittyy vahvahermoisempia aikuisia koiria.

Pennut kehittyvät aina yksilöllisesti. Pentujen omaa kehitystä on kunioitettava ja luovutus tapahtuu ensin emästä erkaantumisella, Sen jälkeen kasvetaan ja leimaudutaan omana itsenä elämiseen riittävästi. Pennun ollessa valmis tapahtuu luovutus, joka tehdään huolella. Motivoitunut ja rakastava koti saa uuden pennun, kun oma tietomäärä on kohtuullinen. Silloin pennulla on oikeat edellytykset kehittyä hyvä luonteiseksi ja onnelliseksi koiraksi. 

Prinsessa Leah