Heikkoihin alaleukoihin on vaihtoehtoja

Heikkoihin alaleukoihin on vaihtoehtoja

Heikot alaleuat tuntuvat olevan aikamoinen vitsaus monessa rodussa. Tuntuu, että kasvattajat pelkäävät liian paljon satunnaisia alapurentaisia tai purentavikaisia pentuja. Alaleuassa pitää säilyä leveys ja voima. Riittävän voimakkaan alaleuan säilyttäminen tuottaa silloin tällöin liiankin voimakkaan alaleuan. Se on parempi vaihtoehto kuin valtava joukko liian heikko alaleukaisia kasvatteja. Alaleuan kehitykseen voi hieman myös vaikuttaa, jos pennun alaleuka vaikuttaa aavistuksen heikolta. Miten alaleuan kehityksen sittten voi vaikuttaa?

Tärkein tekijä riittävän vahvoissa alaleuoissa on perimä. Kasvattajien tulisi huolehtia nykyistä paremmin alaleukojen riittävästä voimasta. Suorassa rivissä tasaisena rivinä olevat vahvat alaetuhampaat ovat monissa roduissa harvinaista herkkua. Alaleussa on oltava leveyttä. Saksipurentaisellakin rodulla alaetuhampaiden tulee aina osua tiiviisti yläetuhmapaiden takapinnalle, jos ne eivät osu etuhampaisiin on kyseessä yläpurenta. Tiukka saksipurenta tai jopa tasapurenta on parempi vaihtoehto kuin yläpurenta.

Oma lukunsa ovat alakulmahampaiden asentovirheet. Kapeasta alaleuasta alakulmahampaat asettuvat helposti väärin ja osuvat pahimmillaan kitalakeen tai lievemmissä tapauksissa ikeneen. Molemmat ovat vakavia virheitä. Kasvattajan kannattaa tehdä paljon työtä alaleuan voiman säilyttämisen eteen.

Mitä sitten tehdä, jos pennulla näyttää alaleuka olevan kasvussa hieman jäljessä yläleukaa. Ensinnäkin leukojen käyttö edesauttaa kasvua. Pennulle kannattaa antaa paljon järsittävää. Lisäkalkin syöttä voi olla eduksi. Kalkin lisäksi voi antaa pennulle hieman öljyä, jossa on D-vitamiinia, mikä edesauttaa kalkin imeytymistä. Paras vaihtoehto on vanha kunnon vehnänalkioöljy. Myös alaleuan hieronta auttaa hieman. Alaleuka on putkiluuta ja kasvaa usein hieman yläleukaa hitaammin. Aina ei siis kannata hermostua, vaikka jossakin kasvun vaiheessa alaleuka olisikin kasvussa aavistuksen yläleukaa jäljessä.

Tärkeintä kuitenkin olisi, että kasvattajat jalostusvalinnoilla huolehtivat riittävän voimakkaiden alaleukojen säilymisestä. Ulkomuototuomarit saisivat kiinnittää asiaan myös hieman suurempaa huomiota. Alaleuat ovat lian usein rotukoirissa “katoava luonnonvara”

Riittävän voimakas alaleuka on koiralle tärkeä asia. Kasvattajien tulisi kiinnittää aikaisempaa suurempaa huomiota monissa roduissa alaleuan leveyteen ja voimaan. 

lhasa_jk_head