Usein unohdetuille ja silti tärkeimmille kasvateille – ne ihan tavalliset rakastetut lemmikit

Usein unohdetuille ja silti tärkeimmille kasvateille – ne ihan tavalliset rakastetut lemmikit

Minua usein harmittaa, miten kotisivuilla, julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa tulee automaattisesti hehkutettua sekä ilmoitettua paljon tietoa koiranäyttelyissä kunnostautuneista kilpailevista kasvateista, mutta kotona asustavat kasvatit joiden kanssa ei kilpailla jäävät helposti vaille huomiota. Tänään minuun on ollut yhteydessä kolme ihanaa ja rakastavaa perhettä, joilla on ollut useampia kasvatteja minulta vuosien ja jo osalla vuosikymmenienkin ajan. On ihana kuulla koirista, joita rakastetaan paljon. Hauskaa on, että näillä perheillä kahdella on yli 10 – vuotiaatkin reippaat kasvatit perheenjäseninään. Me suomalaiset rakastamme koiria ja täällä on sellaisia koteja, että suurin osa maailman lapsistakaan ei saa osakseen tätä rakkautta ja huolenpitoa, mitä ihanat kodit Suomessa voivat koirille tarjota. Kiitos rakastaville ja vastuullisille kodeille, jotka antavat paljon merkitystä ja iloa myös koirankasvattajille, vaikka nämä ihanat koirat eivät näyttelyissä käykään. 

Kasvattajana olossa hienoimipia hetkiä, on nähdä, kuulla ja kokea, miten oma kasvatti on rakastettuna, terveenä ja tasapainoisena perheenjäsenenä vuosia ja vielä iloisena veteraanina tuo iloa omaisilleen. Minua on onnistanut kasvattajana, sillä olen onnistunut pääosin löytämään kasvateilleni, myös niille, jotka eivät kilpaile näyttelyissä ainutlaatuisia koteja. Tänään minuun on ollut sattumalta yhteydessä kolme heistä. Sain kutsun ihanan ja maailman rakatetuimman ylvään setteripojan syntymäpäiville. Viime vuonna samaan aikaan herkuttelimme pojan 10 – vuotis kekkereillä. Miten ihana oli katsoa rakastettua ja itsetietoista vanhaa herraa, jolla koko elämä oli kuin satua.

Eipä aikaakaan, kun kuulin kahdesta sulokkaasta, rakastetusta ja ainutlaatuisesta lhasa apso tyttösestä. Neitoset voivat hyvin ja saavat valtavasti rakkautta osakseen. Pian alkaa näille hienoille Tiibetin prinsessoille loma ainutlaatuisessa miljöössä. Saimme kutsun tervehtimään prinsessoja ja taidammepa yrittää järjestää matkan katsomaan näitä ja perheen muita hauskoja lemmikkejä satumaisiin maisemiin.

Kiitos ihanille kodeille, jotka arvostavat kauniita ja ainutlaatuisia rotukoiria. Kasvattajana sitä tekee kaikkensa saattaakseen maailmaan  mahdollisimman rotutyypillisiä, hermoiltaan tasapainoisia ja terveitä yksilöitä. On hienoa, että kodit arvostavat näiden koirien kauneutta ja ominaisuuksia, vaikka ne eivät näyttelyissä käykään. Tämä rakkaus ja välittäminen on usein pyyteettömämpää kuin mikään. Siinä ei meriitit tai jälkeläisnäyttö ratkaise, vaan koira ihan omana itsenään juuri sellaisena, kuin luoja ja kasvattaja sen loi. On mukava, kun minuun ollaan yhteydessä ja kerrotaan, että halutaan kaunis, terve ja tasapainoinen koira lemmikiksi, mutta vanhempien pitää olla ensiluokkaisia. Niin sen pitäisikin mennä. Ihmisten tulisi osata vaatia laatua myös lemmikkien osalta.

On merkillistä, että useat niistä kasvateista, jotka ihmiset kuvittelevat painuneen unholaan. Niillä joilla ei ole meriittejä Koiranetissä tai joiden voitot eivät näy lehtien sivuilla tai Internetissä, ovatkin itseasiassa mitä suurimpia voittajia ja meritoituneita kasvatteja rodulleen. Ne antavat ja saavat rakkautta. Ne tuovat rodulle perhe- ja ystäväpiirissä valtavasti ihailijoita. Itse olen näistä kasvateista usein aivan yhtä ylpeä kuin maailman isoimipia näyttelyitä voittavista nimekkäistäkin kasvateista. Niin meidän kaikkien kasvattajien kuuluisikin. Monesta näistä koirista voitaisiin kirjoittaa sivu tolkulla mahtavia tarinoita. Kiitos “piilotetuille” kasvateille ja näiden satojen sivujen tarinoille elävästä elämästä.

Tämä merkitsee paljon ja haluan tänään muistaa kaikkia ihania rakastettuja, ei näyttelyissä tai kilpailuissa käyviä “privaattina” pysyviä ainutlaatuisia kasvattejani. Voin kertoa, että hyvin monet niistä saavat elää oloissa, jonne voisin itsekin haluta adoptoitavaksi.

Kiitos teille rakastaville ja koiria arvostaville hienoille kodeille. Teillä on sydämmessä paikka koiralle ja minulla kasvattajana on paikka sydämmessä näille hienoile perheille.

Niin se vain on. Kotona pysyttelevät ja julkisuudelta piilossa olevat koirat nauttivat usein kaikkein laadukkainta elämää. Kasvattajana arvostan näitä lemmikkejään rakastavia koteja todella korkealle. Miten minulle on tullutkaan iloa päivään kuulla samana päivänä kolmesta perheestä, joilla kaikilla on vanhat sekä hieman nuoremmat kasvatit täältä Ojakkalasta. Eläköön rakastetut lemmikit. Meidän Urusula se nauttii myös elämästä ja saa rakkautta sekä hemmottelua osakseen vähän liikaakin, vaikka näyttelyissä ei juoksekaan.  Ursula neitonen ei tykkää näyttelyistä, vaikka ihan kaunis olisikin. Sohva, papan kainalo ja ruuan varastelu vie voiton parrasvaloista. 

Ursula