Koiria ei saa rikkoa, liian aikaisin ja liikaa vaatimalla. Kunnioittakaa pentua ja edetkää sen kasvun ehdoilla

Koiria ei saa rikkoa, liian aikaisin ja liikaa vaatimalla. Kunnioittakaa pentua ja edetkää sen kasvun ehdoilla

Koirat ansaitsevat kasvaa kaikessa rauhassa. Pentujen kehittymiselle pitäisi antaa aikaa. Koiran rajoja ja luonnollista kasvua tulisi tukea. Minä uskon hyvin vakaasti, että pennun tärkein tehtävä on leikkiminen, uni ja rauhallinen kasvu omaan tahtiin. Rodut kehittyvät yksilöllisesti.  Myös saman rodun sisällä yksilöt kehittyvät hyvin eri tahtiin. Koiran kasvattamisessa, kouluttamisessa ja sosiaalistamisessa ei tarvitse kiirehtiä. Tasapainoisen koiran kehitykselle on tärkeää kunnioittaa koiran omaa kasvua. Koiralta ei saa vaatia liian paljon ja liian aikaisin. Antakaa pentujen olla pentuja. Antakaa pentujen leikkiä ja kasvaa hitaasti. Varmin pohja hyvälle luonteelle ja toimivalle koiralle saadaan, kun koiran omia rajoja kunnioitetaan, eikä kouluttamisen sekä harrastamisen kanssa pidetä liian kiirettä. Tehoyhteiskunnan edustamat arvot ja liika kilpailullisuus eivät saa johtaa pentujen “rääkkämiseen” ja koirilta liiallisten tuloksien ulosmittaamiseen liian nuorena. Mielestäni liioitellun varhaiskypsyyden ihannoiminenkin on hyvin kyseenalainen piirre.  Ilmiö liikaa ja liian aikaisin vaatimisesta koiralta on ikävä. Se voi näyttäytyä sekä näyttely-, koe- ja käyttöpuolella.

Koiran onnellinen elämä ja tasapainoinen kehitys ei ole mitattavissa koe-, näyttely- tai käyttösaavutuksilla idealla mitä nuorempana sen parempi. Kyse on silloin omistajan tai ohjaajan onnellisuudesta ei koiran. Näitä asioita ei pitäisi sekoittaa toisiinsa. Koiranäyttelyissä asiaan on jo tavallaan reagoitukin esimerkiksi pentu BIS-kisojen poistamisen myötä. Yhä edelleen osa harrastajista ulosmittaa koiransa junioriluokissa. On koiria, jotka ovat kyllästyneet näyttelyihin, kun ne eivät ole edes valmiita. On surullista, että koira ei nauti kypsään ikään ehdittyään enää näyttelyistä, koska into on tapettu liian nuorena liiallisesti kilpailuttamalla. Minä tulen aina surulliseksi nähdessäni koiranäyttelyissä koiria, jotka eivät nauti tilanteesta. Mielestäni koiran paikka ei ole koiranäyttelyssä, jos se ei siitä itse riittävästi nauti.

Kyse ei ole mitenkään koiranäyttelyiden ilmiöstä. Koe- ja käyttöpuolella kilpailullisuus sekä tuloshakuisuus on myös korkealle arvostettu asia. Se ei ole paha asia, jos koiran rajoja kunnioitetaan.  Ei varhaisessa kypsymisessä aina ole mitään pahaa. Sen ei tarvitse kuitenkaan olla itsetarkoitus. Kuitenkin pennulta ja koiralta liikaa vaatiminen liian aikaisin tappaa koiralta iloa.  Koiran pitää antaa kehittyä kokonaisvaltaisesti. Koiran ei kuulu kehittyä vain yksi haluttu ominaisuus edellä. Koiralla pitää olla elämä myös kilpailemisen ulkopuollella ja sitä koiran arjesta suurin osa onkin. Kilpailusuoritukset eivät saa vaikeuttaa koiran jokapäiväistä laadukasta elämää. Koiran tulee antaa kehittyä ja kasvaa omaan tahtiin eläintä kunnioittaen. Sen jälkeen koiraa koulutetaan ja pyritään saamaan ne tulokset, jotka suinkin mahdollista. Ei niin, että ensin pyritään saamaan mahdollisimman korkeat tulokset mahdollisimman nuorena ja koira ikään kuin kasvaa kilpailemiseen valmentautumisen ehdoilla.

Harrastuksen laajalla kentällä ajoin liikkuessani vastaan tulee täriseviä ja hysteerisiä koiria, jotka on rikottu. Koirilta on vaadittu liikaa suhteessa niiden luonteen edellytyksiin tai koirilta on vaadittu liikaa liian nuorena. Tai omistaja on valjastanut koko koiran tienaamaan jonkin tietyn tuloksen tietystä lajista kaiken muun kustannuksella.  Surullisinta on, että osa harrastajista ihailee vain koirien saavuttamia tuloksia, miettimättä, onko koira onnellinen. Ei mietitä saiko koira kasvaa rauhassa ja tasapainoiseksi aikuiseksi omaan tahtiinsa? Mikä kiire ihmisillä on? Minusta on tärkeämpää kunnioittaa koiraa ja edetä sen ehdoilla. Nuoressa menestyneessä koirassa ei ole mitään pahaa, kunhan koiran rajoja on kunnioitettu. Toisaalta varhaiskypsyyden ei tarvitse olla itsetarkoitus. Koiran onnellinen, helppo, laadukas elämä vanhuuteen asti arjessa on tärkein seikka, ei pelkät meriitit.

Kunnioittakaa pentuja ja koiria sekä niiden omia rajoja.

Koiran elämästä suurin osa on arkea kotona. Kilpailemisen pitää olla mukavaa ja koiria ei saa rikkoa tuloksiin pääsyn kustannuksella.  Pennun pitää antaa kasvaa rauhassa ja koiran omia rajoja pitää kunioittaa. Vain niin on mahdollista saada tasapainoinen ja onnellinen koira.

IMG_0309