OHJEET ALOITTELEVALLE KASVATTAJALLE PENNUN LUOVUTUKSEEN

OHJEET ALOITTELEVALLE KASVATTAJALLE PENNUN LUOVUTUKSEEN

 

1. Älä koskaan lupaa pentua näkemättä ihmisiä.  Älä luovuta koskaan koiraa ihmisille, joilta on kuollut useampia koiria onnettomuuksissa tai ennen aikaisesti. Koiran hankkijan huomio on vain sairauksissa tai mahdollisissa epäkohdissa. Kyselijä haukkuu aikaisempia kasvattajia. 

2. Jos yksikin pieni asia alkaa pennun hankkijoissa epälyttää sinua, tai joku sanominen karahtaa korvaan. Muista luottaa intuitioon ja jätä pentu luovuttamatta. 

3. Sinä olet kasvattajana pennut maailmaan saattanut ja sinun on vastuu. Pennut ja koirat pidetään niin kauan itse, kun voi olla varma, että koiralle on löytynyt hyvä ja luotettava koti. Usein se tarkoittaa, että pentuja pidetään itse pidempään. Tähän täytyy jo varautua pentuja tehdessä.

4. Luovuta pentu aina kotiin, missä koko perhe on sitoutunut, innostunut tai ainakin hyväksyy pennun tulemisen yhteiseen kotiin.

5.  En ymmärrä miksi jotkut kasvattajat kavahtavat lapsiperheitä?  Sanoisin itse, että suosi lapsiperheitä. Nämä ovat usein parhaita koteja koirille. Lapsiperheissä on yleensä hyvä rytmi ja paljon rakastavia ihmisiä. Muista tavata myös perheen lapset. Reippaat ja hyvin kasvatetut lapset antavat hyvin osviittaa siitä miten koiran kanssa onnistutaan.Koirilla on myös lapsille paljon annettavana ja näin myös harrastus saa jatkumon.

6. Älä kiinnistä liikaa huomiota ulkoisiin seikkoihin tai maalliseen mammonaan. Etsi reippaita suoraselkäisiä ihmisiä, jotka katsovat sinua silmiin.  Ojenna käsi ja tarkista käden puristus. Aidoilla ihmisillä on parhaat edellytykset saada suosiota myös koirilta. Esitä pari elämän makuista vitsiä ja kauheaa kertomusta koirien kolttosista. Katso miten he reagoivat. Jos he nauravat syödylle sohvalle, ollaan voiton puolella. 

7. Kerro joku surullinen tarina jonkun oman koiran elämästä. Tarina saisi liittyä mieluiten koiran ennen aikaiseen kuolemaan, onnettomuuteen tai sairauteen. Seuraa pennun hankkijoiden empatiakykyä ja suhtautumista yleensä asiaan. Tee vielä kerran selväksi, että koira on elävä eläin ja kaikkeen pitää valmistautua. Ole varma, että perhe on asian ymmärtänyt.

8. Riittävän tutustumisen ja keskustelun jälkeen peruunnu vieläkin, jos siltä tuntuu. Älä luovuta pentua, mikäli tuntuu pieniltäkin osin epäilyttävältä. Jos uuden kodin ihmisestä ei huokunut aitoutta, pientä naurua kommelluksille tai empatiaa surullisen kertomuksen kohdalla – peräänny. Minun ohjeeni on aina, koirat luovutetaan tunteviin, rakastaviin ja suoraselkäisiin koteihin. 

9. Pistä varsinkin ensimmäistä koiraa hankkivat lukemaan kirjallisesti etukäteen teksti: Ennen pennun hankintaa. Siinä kerrot kaikki mahdolliset kauheudet, muistutat marraskuun sateiden ulkoilun tylsyyden, kuraisen kodin, mahdolliset koiran sairaudet ja onnettomuudet, syödyt sohvat, rahan menon  ja pyydät perhettä tarkistamaan vakuutukset. Kaiken tuon luettuaan kotona ajatuksella, tekstissäni lukee. Haluanko sitoutua hankkeeseen edelleen, vai haluanko peräytyä. Kasvattajana kunnioitan ja nostan hattua molemmille päätöksille. Muista toimittaa teksti kotiin, niin perhe miettii asian vielä kerran rauhassa. Pentua noutaessa paperi palautetaan allekirjoitettuna.

10. Sinulla on lämmin ja hyvä olo, kun katson koiran hankkijaa pennun kanssa. Raha on ollut sivuseikka sekä sinulle, että uudelle kodille. Siitä ei juuri tarvitse keskustella. Pentu luottaa uusiin ihmisiin ja omat koirasi pitävät hänestä/heistä. Olet onellinen ja sinua hymyilyttää. Olet löytänyt hyvän kodin ja voit nukkua yösi rauhassa. Jos näin ei ole, jätä pentu kotiisi ja lähetä ihmiset kotiinsa ystävällisen varmasti ilman koiraa. 

Mikään ei ole suloisempi kuin rakastettu tasapainoinen koiranpentu. Kasvattajan on oltava erittäin tarkkana, minne pentu tai koira luovutetaan. Vastuu on kasvattajalla. Muista aina selvä sääntöni: Riitatapauksissa vika on aina kasvattajan. Kasvattaja on silloin luovuttanut koiran väärään paikkaan ja kasvattajan ihmistuntemus on pettänyt. Se on julma ja koruton totuus. Kasvattajan pitää ajoin niellä paljon nöyränä, olla aina tilanteen yläpuolella ja ottaa asiat asioina ilman tunteille sokaistumista. Muista perehtyä pennun luovutukseen tarkasti. Se on kaiken ydin.

Jutta virkeänä