Kantoaikana ollaan onnellisia – se on tärkeä osa sikiön hyvinvointia

Kantoaikana ollaan onnellisia – se on tärkeä osa sikiön hyvinvointia

Nartun hyvä olo on kantoajassa kaikkein tärkeintä. Oksitosiinitason korkeana pitäminen on kantoajassa keskeisin tekijä. Nartun stressitaso tulee pitää mahdollisimman alhaisena, jopa olemattomana. Kasvattajat satsaavat usein ruokaan, mutta unohtavat sen kaikkein tärkeimmän. Jos minun pitäisi valita, voisin ruokkia narttuni kantoaikana aivan tavalliseen tapaan, mutta en tinkiä henkisestä hyvinvoinnista. Nartun henkinen hyvinvointi ja rauha kantoaikana on oleellinen asia pennun tulevaisuuden kannalta. 

Koiralla on vyömäinen istukka, jolloin kaikkia pentuja ympäröi istukka siteenä emän ja pennun välillä. Sen välityksellä happi, ravinto, vesi, vasta-aineet ja hormonit siirtyvät emän ja pennun välillä. Ei ole yhdentekevää mitä hormoneja narttu välittää. Hyvä olo ja nartun hyväily, leikittäminen saa aikaan nartussa oksitosiinin eritystä. Se on keskeisin vaikutin henkiseen hyvinvointiin kantoaikana. Oksitosiinin eritys tyrehdyttää stressihormonin eli kortisolin eritystä. Leikki edesauttaa myös nartun fyysistä hyvinvointia.

Tehokkain ja helpoin tapa edesauttaa narttua erittämään oksitosiinia on nartun hyväily ja leikittäminen. On myös tärkeää, että narttu saa kantoaikana olla mieluistensa koirien ympäröimänä. Tällöin oksitosiinin eritys on maksimaalista, se takaa taas pennuille parhaan tilanteen kehittyä ja nauttia emän hyvästä olosta.

Pullea masu ja onnellinen emä on optimaalinen yhdistelmä, kuvassa pullea Puma

Epäkiitollisin olosuhde nartulle on viettää kantoaikaa stressattuna tai uhattuna. Silloin narttu erittää toistuvasti adrenaliinia. Stressihormonin eli kortisolin eritys johtaa kierteeseen. Narttu on kantoaikana yleesä jokatapauksessa herkillä ja pahinta on se kantoaikana altistaa välinpitämättömyydelle tai stressille. Nartulle vihamieliset tai dominoivat koirat pitää pitää pois kantavan nartun läheltä. Uhkaavat tilanteet saavat nartun erittämään kortisolia, tämä ei ole pennuille eduksi. Narttu altistuu silloin myös helpommin mm. herpekselle.

Toinen tärkeä henkisen hyvinvoinnin edellytys on laadukas ja riittävä uni. Sekään ei ole nartulle taattu, jos läheisyydessä on dominoivia tai muit auhmakkaita narttuja. Toiset nartut vaistoavat toisen nartun olevan kantavana ja se  ei yleensä saa muissa nartuissa parhaita puolia esille. Sen vuoksi nartun kantoaika on syytä rauhoittaa ja turvata.  Se takaa myös laadukkaan unen.

Muistakaa siis lelliä kantavaa narttua ja tarjotkaa sille hyväilyä sekä laatuaikaa. Ensimmäisen kolmen viikon jälkeen, kun raskaus alkaa näkyä, lisää hieman ruokaa ja foolihappoa voi syöttää koko kantoajan. Nyt on Sanna kiireinen Puman lellimisessä, Outi hellii löwcheneitä, Riitta huomioi greyhound Tähteä ja minä halin Berttaa. Sitä on kasvattajan elämä nartun ollessa kantava.

Pentujen tulee syntyä synnytyksessä tuttuihin käsiin. Omat kasvattini ovat tutustuneet ihmiseen jo ennen synnytystä hyväilyn avulla. Se on optimaalinen tilanne pennuille aloittaa elämä. Synnytyksen jälkeen oksitosiinin erittäminen taataan tutun emän ja rakastavien käsien kosketuksen avulla. Oksitosiinin kyllästämä narttu, todennäköisesti nuolee pentujaan enemmän kuin stressattu narttu. Pentujen nuoleminen on taas pennuille todella tärkeä asia. Nuoleminen saa  pennuilla aikaan oksitosiinin erityksen ja edesauttaa elintoimintojen  toimimista.

Muistakaa leikittää kantavia narttuja ja tarjotkaa niille hyvänolon kantoaika. Akita Puma rakastaa leikkiä vaikka vatsa on jo iso. Hyvä olo vaikuttaa paljon nartun ja sikiöiden hyvinvointiin. Leikki on monella tapaa hyödyllistä myös kantoaikana.