Keskity oleelliseen

Keskity oleelliseen

Koirankasvatuksen ja koiraharrastuksen suurimpia viisauksia on oleelliseen keskittyminen. Koirankasvattajan, samoin kuin hyvän ulkomuototuomarin, pitä ymmärtää kaikkein keskeisimmät asiat koirasta. Lillukan varret ja epäoleellisuudet on jätettävä omaan arvoonsa. Koko harrastuksen mittakaavassa tämä tarkoittaa vahvuuksiin ja rakentaviin asioihin keskittymistä.

Parhaat kasvattajat ovat oivaltaneet sen oleellisimman se on kokonaisuus. Terveys, elinvoima, reippaus ja tasapainoinen rakenne muodostavat toimivan koiran. Politiikka, ihmissuhteet ja epäoleellisen nyhertämiseen ei ole aikaa. Hyvät ulkomuototuomarit keskittyvät myös oleelliseen, eivätkä ylimääräiseen.

Aivan samoin rotujärjestö ja yhdistystoiminnassa pääpaino on tulee olla rakentavissa asioita eteenpäin vievissä asioissa. Hajoittaminen, epäkohtien penkominen ja näpertely eivät edistä minkään rodun tilannetta. Koirasta ja koirista nauttiminen ei saa unohtua. Koirista nauttiminen ja touhuaminen itse koirien kanssa on harrastuksemme juuri se oleellisin osa. Joskus tuntuu, että osa harrastajista unohtaa sen.

Koko harrastuksen mittakaavassa voisi toivoa nimenomaan keskittymistä itse koiriin. Koiraharrastuksen ydin ovat elävät koirat ja näiden kanssa harrastaminen. Aktiivisten ja osaavien koiraharrastajien päähuomio tulee olla koirissa. Oleelliseen keskittyminen on loistava oivallus, joka vie harrastusta eteenpäin huomattavasti. Viime kädessä ihmissuhteet, puhelimessa juoruilu, chattaily, politikointi ja muu ylmimääräinen vöyhötys ei koidu oman harrastamisen tai rotukoirien hyväksi.

Oleelliseen keskittyminen on asia, johon pitää uhrata ajatuksia. Jokaisen harrastajan on hyvä pysähtyä miettimäään aika ajoin, mikä on oleellista. Ainakin itse joudun muistuttamaan itseäni vähän väliä oleellisesta. Muuten fokus karkaa helposti ja energia kuluu vääriin asioihin.

Muistakaa pohtia oleellisia asioita ja keskittykää niihin. Rakentavaa viikonloppua kaikille.

Koiraharrastuksen oleellisin asia ovat koirat. Harrastajien tulee keskittyä juuri tähän oleelliseen myös itse harrastamisessa. Koirista nauttiminen auttaa jaksamaan ja tuo harrastukseen suurimman mielekkyyden. Kesää, aurinkoa ja lämpöä odotellessa.