Varokaa leptospiroosia

Olkaa nyt hyvin varovaisia leptospiroosia esiintyy aivan Suomen tuntumassa ja ainakin Virossa on nyt tapauksia. Itse olen menettänyt yhden koiran leptospiroosiin 1990-luvun alussa, vaikka koira oli rokotettu leptospiroosia vastaan.  Koira sairastui Belgiassa ja sen kuolema oli todella tuskallinen. Leptospiroosi leviää melko helposti ja nyt on syytä olla varovainen.

Leptospiroosi on Leptospira-bakteerisuvun aiheuttama kuumetauti. Tautia voi esiintyä kaikilla nisäkäslajeilla ja myös ihmisellä. Koiralla tauti on yleensä hyvin vakava. Se ilmenee munuais- ja maksatulehduksina. Tautia aiheuttavat serotyypit ovat yleensä Leptospira canicola tai Leptospira icterhaemorrhagiae-serovareja.

Aikanaan oma koirani palasi Suomeen Belgiasta 1992 ja vain viikko paluun jälkeen alkoivat hyvin rajut oireet. Kaikki muistutti myrkytystä ja myös tällaista vastaan koiraa hoidettiin. Koira menehtyi hyvin rajuihin kramppeihin ja oksenteluun vain kahden vuorokauden kuluttua. Muistakaa siis epäillä myös leptospiroosia, nyt jos koira oireilee myrkytysoireiden kaltaisesti. Ainakin Virossa matkaajien on syytä olla varovainen.

Virossa on muutamia koiria jo menehtynyt ja sairastunut. Yksi omakin Virossa asuva kasvattini kuoli eilen ja syyksi epäillään vahvasti leptospiroosia. Leptospira-vasta-aineita on havaittavissa muutaman päivän sisällä taudin puhkeamisesta. Ne säilyvät koirassa viikkoja tai kuukausia. On myös tapauksia joissa koiralla on vasta-aineita vuosia. Vasta-ainetiiteri laskee usein myös tasolle, jota ei enää voi havaita, vaikka eläin pysyykin kroonisesti infektoituneena.

Leptospirabakteeri on hyvin tarttuva ja leviää myös limakalvojen kautta. Tauti voi tarttua koirasta ihmiseen, juuri tämän vuoksi oma kotini oli 1990-luvun alussa karanteenissa. Kaikilta koiriltani otettiin vasta-aineet ja vasta puhtaaksi toteamisen jälkeen karanteeni loppui. Mikäli epäilee koirassa leptospiroosia ei missään tapauksessa saa liikkua pois kotoa taudin aikana tai pitkään sen jälkeen (eläinlääkärillä ja taudin vaatimaa hoitoa lukuunottamatta).

Tartunta saadaan tavallisesti suun kautta tai sisähengitysilman välityksellä. Koirilla tautia levittää kaikkein tehokkaimmin infektoituneen eläimen virtsa. Juuri tämä tekee taudista erittäin vaarallisen erityisesti koiranäyttelyiden yhteydessä. Älkää siis nyt antako koirien haistella toisten virtsaa tauti on erittäin vaarallinen ja helposti leviävä.