Rotukoira on vapaaehtoinen valinta – ohjeita koiran hankintaan

Rotukoira on vapaaehtoinen valinta – ohjeita koiran hankintaan

Mielestäni nyt vellovassa keskustelussa kannattaa aina muistaa, että kenenkään ei ole pakko ottaa rotukoiraa. Monirotuisia koiria ja löytökoiria on maailmalla paljon. Mikäli niiden ottaminen tuntuu kaikkein mielekkäimmältä, on se  silloin varmasti hyvä valinta. Rotukoiran hankkiminen ja kasvattaminen on aina vapaaehtoista. Monirotuisia koiria ja rotukoiria voi tutkia niin paljon kuin haluaa, molemmista löytyy varmasti epäkohtia. Mitä enemmän tutkitaan sen enemmän löydetään. Välillä kannattaakin pysähtyä miettimään mitä ja miksi tutkitaan? Suomessa keskusjärjestön ja rotujärjestöjen toiminta on aktiivista. Koiran kasvatus on Suomessa hyvin kontrolloitua, muuhun maailmaan verrattuna. Muista aina myös olla huolellinen koiran hankinnassa. Suomessa on lukuisia taidokkaita kasvattajia ja lukuisia ihania elinvoimaisia rotuja. On myös sitä muuta.

Ennen koiran hankintaa

Koiran hankkijalla on aina vastuu perehtyä rotuun ja koiraan minkä hankkii. Järki käteen ja omaan kotiin sellainen koira, mikä vaikuttaa tilanteeseen järkevältä. Perehdy rotujärjestön informaatioon ja selvitä mitä ongelmia rodussa on. Suomessa rotujärjestöt ja kasvattajat puhuvat kyllä ongelmista melko avoimesti. Tutustu ja keskustele kasvattajan kanssa. Jos et ole vakuuttunut olosuhteista tai muuten kasvattajan koirista, älä osta pentua. Hanki koira aina kasvattajalta, joka tuntuu luotettavalta. Älä osta koiria välikäsien kautta, vaan aina suoraan kasvattajalta. Koira haetaan kasvattajan kotoa tai sieltä, missä pentu on kasvanut. Aloittelijan ei kannata hankkia koiraa ulkomailta. On hyvä, jos voit nähdä emän. Katso, että pennut ovat luottavaisia ja reippaita. Jos pentu on ujo, eikä totu kosketukseesi ja rauhoitu, voi se olla merkki hemrostuneisuudesta. Älä koskaan ota itsellesi pentua, johon et alusta asti itse usko.

Kasvattajasta

Kasvattajan vastuulla on haastatella pennun hankkijaa. Jos kasvattaja ei ole lainkaan kiinnostunut, minne pentu menee on se yleensä huono merkki. Pentueiden määrä ei kerro hyvästä tai huonosta kasvattajasta. Kokeneella ja osaavalla kasvattajalla on yleensä enemmän pentueita kuin aloittelijoilla. Kokemus on usein hyväksi. Kokeneissa harrastajissa voi olla huonoja kasvattajia ja hyviä kasvattajia. Rodun ihmiset kyllä osaavat kertoa kokeneiden kennelien maineesta. Ole valmis kyselemään ja seuraa rotua. Aloittelevissa kasvattajissa voi olla todella huolellisia ja hyviä kasvattajia. Näistä riveistä voi löytyä myös hyvin kevyin perustein pentuja teettäviä onnen onkijoita. Usein hyvä kysymys on: Jääkö kasvattajalle pentueesta omaan siitoskäyttöön koiraa. Siitä voi joskus päätellä pentueen teettämisen motiivit. Mikäli vaistoat, että pennuttamisen motiivi liittyy lähinnä rahaan, on se huono merkki.

Koira on kuin elämä itse

Hanki itsellesi rotu, joka tuntuu omalta. Mikäli sinua pelottaa rodun terveydellinen tilanne suuresti, älä hanki tämän rotuista yksilöä. Mikäli sinua pelottaa sairaudet ja mahdolliset ongelmat koiran kanssa todella paljon. Älä hanki koiraa lainkaan tai osta nalle. Ne eivät sairastu, pure tai riko paikkoja.  Muista aina, kukaan kasvattaja, oli sitten kyseessä monirotuinen tai puhdasrotuinen koira, ei voi taata koiran terveyttä. Koira voi aina sairastua. Silti oman yli 30 vuoden kokemukseni perusteella omia kasvattejani on kuitenkin kuollut eniten tapaturmissa, yleensä auton alle. Jopa rotanmyrkky on silti tappanut kasvattejani ennenaikaisesti lähes yhtä paljon kuin perinnölliset sairaudet. Todennäköisin syy oman kasvattini ennen aikaiseen kuolemiseen on tilastojenkin valossa omistajan huolimattomuus. Usein kyseessä on täysin inhimillinen vahinko, eikä holtittomuus. Kiireinen elämä ja arki koostuu lukuisista mahdollisuuksista jättää portti tai ovi auki. Minä haluan pentujeni muuttavan iloisille, reippaille ja toimeliaille omistajille, joilla hymy on herkässä. Täällä koirat toden näköisimmin voivat hyvin, näissä perheissä sitten myös voi joskus käydä huolimattomasti. Sellaista se elämä on. Asenne koirien kanssa aina pitäisi olla elämän makuinen.

Koira tuo iloa

Koirista on valtavasti iloa elämään. Ne myös vaativat paljon. Mieti aina tarkkaan minkälaisen koiran hankit, vai hankitko koiraa ollenkaan. Oikein pidetty ja kasvatettu terve rotukoira huokuu iloa ja elämää. Se tarttuu omistajiin ja ihmisiin niiden ympärillä. Niin ainakin pitäisi…..jos omistajat ovat kovin onnettomia, tuskin koiratkaan voivat hyvin. Huonovointisuudella ja pahalla mielellä on taipumus tarttua niin koirissa kuin yhteisöissä koirien ympärillä. Hakeudu hyvin voivien koirien pariin ja huomaat, että usein niiden ympärillä on hyvin voivia ihmisiäkin. Marisijat, agressiiviset ja negatiiviset epäkohtien paisuttelija harrastajat kannatttaa jättää omaan arvoonsa.

Sairastuttajat

Onko kukaan huomannut, miten liian usein aina samoille ihmisille kasaantuu koirien ongelmat? Nämä ihmiset ovat sairastuttajia. Elämän sisältöä ja tarkoitusta haetaan paremman puutteessa koirien tai omista sairauksista. Usein kyseessä ovat hyvin yksinäiset ihmiset.  Älä koskaan anna omia pentuja näille ihmisille, vaikka he näitä mielellään koira koiran jälkeen hankkivat. Missä onkaan silloin vika – ei ainakaan koirissa, vaikka niitä ja kasvattajia sitten syytetäänkin?

Ihanat rotukoirat tuovat niin paljon positiivista iloa elämään. Tässä meidän lauma eilen metsälenkillä, sukkelimmat ovat jo pusikoissa ja ojissa. Tämä elämän iloinen ja terve lauma koostuu seitsemästä eri rodusta. Eipä ole nämä veijarit pahemmin sairastelleet. Jossakin muualla olen varma, että ongelmia olisi tullut. Hyvä ja tasapainoinen lauma tervehdyttää koiraa ja saa ne voimaan hyvin. Koira on edelleen laumaeläin.